Informace o nekvalitních potravinách už brzy přehledně na webu

Češi budou mít brzo první účinný nástroj, jak rozpoznat nekvalitní potraviny a obchody, které je prodávají. Potravinářská inspekce právě dokončuje projekt webové stránky, na které bude možné hříšníky se závadnými nebo klamavými potravinami vyhledat. Spustit novou stránku chce inspekce v červnu.

Zprávy o potravinách, které neobsahují to, co mají, se v poslední době objevují poměrně často. Jen za poslední měsíc našla potravinářská inspekce nedostatky u více než padesáti potravin.

Potravinářská inspekce proto nyní chce, aby byli spotřebitelé lépe varováni. A právě tomu má pomoci nový web. "Bude to jakýsi vyhledavač, kde si každý spotřebitel i státní instituce bude moct zadat prodejnu i komoditu nebo konkrétní výrobek," popsal mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Jak bude nový web fungovat, ukážeme na příkladech z poslední doby. Po zadání názvu obchodníka - Kaufland - by zákazník našel dnešní varování před pančovaným kakaem. Obsahuje totiž i rozemleté slupky. A třeba v Tescu by to byla špatně značená šunka. To je pro změnu případ z minulého týdne. Přesto například Tesco zpuštění podobného webu vítá. "Jsme pro, aby byli zákazníci informovaní, proto podobnou iniciativu vítáme," uvedla mluvčí Tesca Eva Karasová.

Testy potravinářské komory ukázaly i klesající kvalitu uzenin. Důvodem je tlak na cenu. Ten kvůli zdražování vepřového masa může ještě narůst a s ním i podíl náhražek v uzeninách. "Jedna z nejmarkantnějších vad u těchto výrobků je, že se rozpadají na zákroji, že ten výrobek nedrží pohromadě," uvedla luvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

Toman: Kvalita potravin neklesá, jen se kontroluje více

"Já si myslím, že je velký nárůst kontrol, velký tlak ministerstva zemědělství a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jinak si myslím, že naopak kvalita výrobků jde nahoru," míní prezident Potravinářské kontroly Miroslav Toman.

Na nedostatky u uzenin upozorňují i sami výrobci. Ti, kteří své výrobky označují klamavě, totiž ty poctivé poškozují. "Jestli někdo uvede 98 procent mas, že má v nějaké klobáse, tak lže. Spousta výrobků je nesprávně označených," upozornil generální ředitel MP Krásno Karel Pilčík. Naopak třeba tavené sýry prošly poměrně dobře a testy navíc ukázaly, že ty české jsou kvalitnější než ty z ciziny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info