Prodejci potraviny šidí kde mohou, veterináři rozdávají tučné pokuty

Další podvody a pochybení při prodeji potravin odhalila v uplynulých dnech Státní veterinární správa (SVS). Nejčastějšími prohřešky, které mohou mít přímo dopad na zdraví lidí, bylo nedodržení stanovené teploty při skladování a prodeji uzenin a sýrů, a také prodej prošlých potravin či uvádění klamavých údajů na obale.

Veterináři zjistili i výskyt listerie a salmonely, informoval dnes mluvčí SVS Josef Duben.

„Ve Středočeském kraji v Netvořicích u jednoho výrobce libových párků byla prokázána listerie, v Olomouckém kraji v Mohelnici u jednoho výrobce zase salmonela v drůbežím polotovaru marinovaná kuřecí křídla. V obou případech byl nařízen zákaz uvádění do oběhu a nařízena sanitace výrobního zařízení," uvedl Duben.

Nedodržení stanovené teploty při prodeji sýrů, masa a sádla odhalili inspektoři prakticky po celé republice. Například na farmářských trzích v Praze zjistili problémy s prodejní teplotou u špekáčků, šunkové tlačenky, zabijačkové tlačenky, sekané, žinčice, másla či sýrů. Zatímco stanovená teplota je do maximálně osmi stupňů Celsia, farmáři své produkty prodávali při teplotě až do 32 stupňů Celsia.

Prošlé zavináče

V Hranicích u Aše inspektoři řešili prodej šunkového točeného salámu, který měl prošlé datumpoužitelnosti, v Moravskoslezském kraji zase prodej 780 sklenic prošlých zavináčů a v Hradci nadMoravicí narazili na téměř čtyři kilogramy prošlých balíčků s kuřecími játry a srdci. „Ty navíc posléze prodejce zmrazil a prodával jako zmrazené," uvedl Duben.

V Plzeňském kraji inspektoři prokázali o téměř 20 procent víc tuku v chodské pomazánce, než bylo deklarováno. V Jihomoravském kraji zase výrobce ve dvou případech nedoložil nabývací doklady k prodávaným vejcím a na farmářském trhu v Hodoníně neuvedl prodejce u polských vajec úplné údaje pro spotřebitele.

„Ve všech případech bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty a dotyčné subjekty musejí počítat s následnými kontrolami," uvedl Duben.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info