Dva hustopečští vinaři nabízejí městské víno

Město Hustopeče nabízí vlastní víno. Má název Hustopečské městské víno a na svých lahvích mohou mít takovou etiketu dva vinaři.

„Město si nechalo ochrannou známku zaregistrovat u Úřadu průmyslového vlastnictví v Praze už v minulém roce. Komise složená s šesti degustátorů v polovině letošního května vybrala dva vinaře, kteří se etiketou s označením Hustopečské městské víno mohou pyšnit na svých lahvích," sdělila Štěpánka Kadlečková z hustopečské radnice. Do soutěže se celkem přihlásilo osm vinařství, ta musela splňovat i speciální kritéria.

„Buď musí vinařská firma mít sídlo v Hustopečích a hrozny pěstovat ve vinicích ležících v katastru města nebo v katastrech sousedních deseti obcí. V případě, že firma nemá sídlo v Hustopečích, musí hrozny pěstovat pouze ve vinicích v katastru města Hustopeče," upřesnil podmínky účasti v soutěži vedoucí Stálé vinařské expozice v Hustopečích Radek Sedláček.

Sítem nakonec prošlo jedno bílé a červené odrůdové víno. Mezi deseti vzorky bílých a čtyř červených se z prvenství v kategorii červených vín radoval překvapivě právě Radek Sedláček, který dodal k ochutnání jakostní André ročníku 2011. V bílých vínech se triumfu dočkalo Vinařství Rustikal s Ryzlinkem rýnským z roku 2011.

Oba vinaři městu prodají dohodnutý počet lahví. Etiketu Městského hustopečského vína mohou používat jeden rok. „Jedná se o výbornou reklamu pro vinaře, během dvanácti měsíců budou vína stále na očích, město se jimi bude prezentovat na významných kulturních a společenských akcích, budou sloužit i jako věcné dary pro vzácné návštěvy a delegace," sdělil Sedláček. Po roce se vína obmění, o termínu další soutěže rozhodne hustopečská rada.

Autor: Jiří Ševčík

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info