Kozí farma s vůní levandule v obležení aneb Svatojánské farmářské slavnosti se vydařily

Doslova v obležení se včera ocitla kozí farma zakládajících členů Asociace soukromého zemědělství regionu Třebíč - rodiny Dobrovolných v Ratibořicích u Třebíče. Více než dvě tisícovky platících návštěvníků a spousta dětí do dvou let, které měly vstup zdarma, sem zavítaly prožít nevšední den na Svatojánských farmářských slavnostech. Ty uspořádala se sobě vlastním elánem a pečlivostí rodina Dobrovolných společně s nezdolnými dámami a jejich pomocníky ze společnosti Park tři věže. Záštitu nad akcí převzal ministr zemědělství Petr Bendl a Kraj Vysočina.

V loňském roce se na naší farmě konaly historicky první Farmářské slavnosti, pořádané Asociací soukromého zemědělství ČR. Neuvěřitelný úspěch této akce, nečekaně vysoká návštěvnost a vstřícnost agentury Park tři věže, která zajišťuje kompletní celodenní program pro děti, nás inspirovaly k tomu uspořádat podobnou akci i letos. Myšlenka přivést na dnešní moderní farmy rodiny s dětmi a ukázat jim skutečný život na venkově, mi připadá ohromná. Upravuje se tak jejich, bohužel, mnohdy negativní mínění o farmářích, jejich práci a stylu života. Probudit v dětech opět zájem o přírodu, zvířata a prostředí, ve kterém žijeme, připomenout jim nejrůznější tradice – v tom vidím velký příslib do budoucna. A zemědělství obzvlášť je odvětvím, které potřebuje mladé lidi jako sůl”, řekl nám na úvod Pavel Dobrovolný.

Neprobudit v jakémkoliv ze sobotních návštěvníků ratibořického statku zájem, bylo zhola nemožné. Dvůr byl zaplněn stánky s pestrou škálou produktů a výrobků farmářů a zručných řemeslníků z okolí. Ti nabízeli med a medovinu, směsi na výrobu domácího chleba či již hotové slané i sladké pečivo, maso a masné výrobky, výtečné moravské víno, proutěné zboží, keramiku a květiny. V permanentním obležení byly dva stánky s mléčnými bio výrobky z faremní mlékárny. Kozí jogurty, jogurtová mléka a kefíry, několik druhů sýrů s nejrůznějšími příchutěmi, žervé a syrovátkové nápoje šly na dračku a mnozí je z nedočkavosti zkonzumovali ještě před odjezdem domů. Nadšení zejména u dam vyvolaly voňavé levandulové polštářky, mýdla a hydroláty – pro našince poněkud neytypický, ale o to vítanější faremní produkt. Dobrovolní pěstují levanduli jednak na zahradě za dvorem, ale ještě také zhruba na půlce hektaru svých polností. Pro výrobky z levandule si na farmu jezdí lidé z širokého okolí.

Dvůr uzavírala ukázková expozice rolnického muzea matky a syna Kopečkových z nedalekých Příložan. Z celkového počtu 1200 exponátů tohoto muzea bylo samozřejmě možné vybrat jen několik – velkému úspěchu u přihlížejících se těšil například odkulovač na třídění hrachu či ruční secí stroj.

Celodenní program pro děti na zahradě za dvorem opět nezklamal. Kromě rozšířené farmářské stezky a nových stanovišť v archeologické vesničce prvních zemědělců v Čechách se malí návštěvníci dočkali i atrakce zcela nevídané – mohli si zatančit se severoamerickými indiány (ačkoliv hovořili česky), dozvědět se mnohé o jejich životě a zvycích a alespoň na chviličku se s nimi ocitnout na známé indiánské slavnosti Powwow.

Pro mnohé návštěvníky byla však nejsilnějším zážitkem dne prohlídka stájí s několika stovkami bílých krátkosrstých koz. Děti byly nadšeny a od ohrady s kůzlaty je rodiče museli odtrhávat takřka násilím.

Dvůr Ratibořice byl v minulosti svědkem mnoha pohnutých událostí v historii rodu Dobrovolných, které zasáhly život několika generací. V současnosti je ale důkazem toho, že elán, nadšení a chuť něco změnit dokáží téměř nemožné. Třeba vybudovat ze zdevastované ruiny nádherný statek, ve zrekonstruovaných stájových prostorách zavést chov sedmi stovek koz s produkcí až 1000 litrů mléka denně a zásobit výrobky z něho v bio kvalitě nejen lidi v okolí, ale i mnoho obchodů po celé republice. Pokud nevěříte, tak i pro vás je ratibořická farma otevřena k prohlídce a nákupu produktů každou sobotu od 14 do 17 hodin. Více informací nalezente také na: www.kozimleko.cz.

Na příští Farmářské slavnosti jste srdečně zváni Asociací soukromého zemědělství ČR a Svazem chovatelů ovcí a koz, a to 16. června do přírodního areálu Zlobice u Malhostovic.

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info