V Libereckém kraji se loni vytěžilo o deset pct. méně dřeva

V Libereckém kraji se loni vytěžilo 549.300 metrů krychlových dřeva, což bylo o deset procent méně než v roce 2010. Hlavním důvodem, byl výrazný pokles takzvané nahodilé těžby vynucené živelními katastrofami nebo kůrovcem. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ), který podobný trend zaznamenal v celé zemi. Celkově loni těžba v Česku klesla zhruba o osm procent na 15,37 milionu metrů krychlových. 

Většina dřeva vytěženého loni v Libereckém kraji pocházela z jehličnatých stromů. Lesníci v kraji vytěžili 293.600 metrů krychlových smrku a více než 167.200 metrů borovice. Celková těžba jehličnatého dřeva klesla v kraji o 12 procent na 472.000 metrů krychlových. Lesníci naopak vytěžili více dřeva listnatých stromů - hlavně buků a dubů. Těžba stoupla zhruba o čtyři procenta a překročila 77.200 metrů krychlových. 

Při nahodilé, tedy neplánované těžbě, se loni v kraji zpracovalo jen něco přes 58.200 metrů krychlových, o rok dříve přitom lesníci museli kvůli poškození vytěžit téměř 168.500 metrů krychlových dřeva, tehdy se ale museli lesníci vyrovnat hned se dvěma kalamitami. V říjnu 2009 stromy v lesích poničila sněhová kalamita, na jaře následujícího roku pak bouře, která zasáhla zejména Českolipsko. Loni žádná tak závažná katastrofa lesy nezasáhla, řekl ČTK ředitel libereckého inspektorátu Lesů ČR Ludvík Řičář. 

Výrazně méně se ale loni těžilo i dřevo zasaženého hmyzem, zejména kůrovcem. Lesníci v Libereckém kraji museli neplánovaně vytěžit asi 5800 metrů krychlových, což byla ve srovnání s rokem 2010 méně než polovina. V roce 2009 museli ale vlastníci lesů kvůli napadení kůrovcem vykácet bezmála 51.000 metrů krychlových dřeva. V celé České republice se loni v lesích vytěžilo 15,38 milionu metrů krychlových dřeva. Nejvíc se tradičně těží v Jihočeském kraji, kde v lesích pokáceli téměř 2,25 milionu metrů. Těžba v Libereckém kraji patří k nejnižším v zemi, kraj je ale po Karlovarském nejmenší.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info