Rozdávání potravin chudým Slovákům po roce končí

Slovensko se už letos nezapojí do programu Evropské unie na rozdávání potravin chudým. Bratislava podle ministerstva zemědělství zmeškala termín, kdy se mohla do projektu přihlásit.

Poprvé země rozdávala potraviny sociálně potřebným občanům loni. Rozdělování mouky a těstovin se jí ale nepodařilo dotáhnout do konce.

V prvním ročníku programu měli nárok na 20 kilogramů mouky a stejné množství těstovin hlavně obyvatelé odkázaní na sociální dávky nebo důchodci s nízkými příjmy. Dohromady šlo na pětimilionovém Slovensku o více než 400 tisíc lidí.

Všechny vyrobené potraviny se státu prostřednictvím nevládních organizací ale nepodařilo rozdat ani v prodlouženém termínu, podle dostupných informací propadlo asi 3500 z celkového množství 20 tisíc tun.

Do letošního ročníku unijní potravinové pomoci se země pod Tatrami už nezapojí. Podle ministerstva zemědělství za to může předchozí vedení úřadu, které včas nevyhlásilo veřejnou soutěž.

Bratislava navíc neuspěla v institucích unie s požadavkem na prodloužení termínu na to, aby se zapojila. Země rovněž bude muset vrátit EU 1,2 milionu eur, protože z loňského programu nerozdělila celou potravinou pomoc.

Bývalý ministr zemědělství Zsolt Simon naopak tvrdil, že za zrušením potravinové pomoci pro tento rok stojí nečinnost stávajícího vedení ministerstva.

Na první projekt potravinové pomoci stát loni s finanční podporou Evropské unie v objemu pět milionů eur (129 milionů korun) vyčlenil ze svých rezerv 45 tisíc tun obilí. Kontrakt na dodávku potravinové pomoci získalo konsorcium s účastí českých firem Euromills-Trade a Europasta SE.

Euromills-Trade kvůli zpoždění státu s převzetím mouky a těstovin letos od smlouvy odstoupila a za nedodané potraviny nabídla finanční kompenzaci. Ministerstvo zemědělství tvrdilo, že právě postup českého dodavatele, který nedodal celý dohodnutý objem potravin, je hlavním nedostatkem loňského programu.

Rozdávání balíčků s moukou a těstovinami obyvatelům s nízkými příjmy zemi rozdělilo. Odbory tvrdily, že projekt je urážkou lidské důstojnosti.

Představitelé sociálních demokratů (Směr-SD) Roberta Fica, kteří po letošních volbách sestavili jednobarevnou vádu, ještě z opozičních lavic přirovnali projekt k rozdělování potravin v nejchudších afrických zemích. Ministerstvo zemědělství vládě už ale navrhlo, aby stát začal s přípravou potravinové pomoci pro příští rok.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info