Mrákovští zemědělci mají třetí nejlepší mléčnou farmu v Česku

Vůbec poprvé přihlásilo do soutěže Mléčná farma roku svůj tlumačovský chov holštýnských krav Zemědělské obchodní družstvo Mrákov a hned sbíralo vavříny. Tlumačovská stáj se stala třetí nejlepší farmou roku v Česku.

„Vyhlášení soutěže se u nás konalo již popáté, přičemž asi na tři roky bylo pozastaveno a nyní opět obnoveno. Hodnocení probíhá ve dvou kategoriích, a to českého červenostrakatého a holštýnského chovu. V Tlumačově máme holštýnský chov a přihlásili jsme se poprvé," říká hlavní zootechnik družstva Jan Randa s tím, že soupeřilo 23 holštýnských chovů, takže konkurence byla obrovská.

Po zaslání přihlášky obdrželo družstvo nejprve sáhodlouhý formulář, do kterého muselo vepsat spoustu nejrůznějších ú­dajů.

„Na základě dotazníků vybere hodnotící komise chovy do finále a ty pak navštěvuje," podotýká Randa.

„U přihlášených hodnotí komise různá kritéria a vzejde finálová pětice, do které jsme se dostali. Komise se nám pak ohlásila, že se přijede podívat. To už jsem si říkal: Je to dobré, něco vyhrajeme," říká k dalšímu postupu soutěže tlumačovský zootechnik Rostislav Šlajs.

Před příjezdem komise prý v kravíně žádné zvláštní úpravy ani vylepšení nedělali.

„Zametli jsme, jak se říká, před vlastním prahem, tedy před stájí. Komise tady chodila, prohlížela, ani jsme pořádně nevěděli, co všechno hodnotí," směje se zootechnik, který ve stáji pracuje již 17 let.

„Na vyhodnocení mléčné farmy roku nás pozvali do přednáškového sálu ve Větrném Jeníkově, což je na Vysočině v okrese Jihlava. To už jsme věděli, že hůř než pátí nemůžeme být. Ještě před vyhodnocením se tam uskutečnily čtyři odborné přednášky, takhle moc nás napínali!" vzpomíná hlavní zootechnik Randa.

Ve Větrném Jeníkově se vyhlašovalo od pátého místa k vítězi, brzy zástupci mrákovských zemědělců věděli, že je čeká medailová pozice a také finanční odměna, která v případě vítěze činila 50 000, u druhého v pořadí 30 000 a u bronzového pak 15 000 korun.

„Vím, že to vypadá divně, ale my jsme si fakt hodně věřili. Vloni jsme měli výborné výsledky. Hlavním kritériem v soutěži je kvalita mléka. Můžeme s klidem říci, že máme z holštýnských chovů třetí nejlepší mléko v republice. Ale bere se i nadojené množství a řada dalších skutečností – prostě celková úroveň chovu," vysvětluje zootechnik Šlajs.

„Získali třetí místo v rámci republiky, to je nádhera! Je to hlavně výsledek dobré práce celého kolektivu. měl by to poznat při nejbližší výplatě," ohodnotil úspěch předseda družstva Josef Jírovec.

On i hlavní zootechnik spatřují důvod úspěchu hlavně v tom, že o tlumačovskou stáj pečuje mladý a stabilní kolektiv.

„Je to ocenění tady těch kluků, co ve stáji pracují. Zároveň ocenění upozorňuje na to, že se o holštýnky starají v Tlumačově dobře," konstatuje Randa.

Kdo má zásluhy

Tlumačovská stáj je přitom místem, kde pracuje je mužský kolektiv. „Pracují tady Josef Velek, Roman Rubáš, Libor Kulhánek – to jsou tři, na kterých to stojí. Ale neobešlo by se to bez práce řady dalších lidí, konkrétně krmičů Petra Taliána, Slávy Kůstky a Jardy Růžka. Důležití jsou i noční hlídači Václavové Ledvina a Miklíček. Nestačí ale vyjmenovat těch pár lidí, neboť úspěch stáje vychází i z práce dalších zaměstnanců družstva – těch, kteří zavážejí krmení, agronoma, předsedy... Je hodně věcí i lidí, kteří mají na prosperitě a hodnocení chovu zásluhy a ovlivňují chod farmy," podotýká zootechnik Šlajs.

Domažlický deník si na závěr dovoluje ZOD Mrákov, které je jedním ze sponzorů Tip ligy čtenářů Deníku, poblahopřát k úspěchu. Prozradíme, že ocenění Mléčná farma roku není zdaleka posledním, které družstvo v posledních dnech získalo. Podrobnosti ještě přineseme.

V minulosti jsme si shodou okolností právě tento chov prohlédli zblízka. Pokud se chcete do tlumačovské stáje podívat, nahlédněte ZDE

Autor: Milena Cibulková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info