Národní přehlídka v Prachaticích nabídne přes 100 vín a 80 sýrů

Přes 100 vzorků vín, hlavně z Moravy, a 80 vzorků sýrů mohou v pátek a v sobotu ochutnat v Prachaticích gurmáni na devátém ročníku národní přehlídky Sýry a víno. Dvoudenní akce má podpořit domácí potraviny a propagovat kvalitní tuzemská vína. Poprvé se na přehlídce bude prezentovat sdružení VOC Znojmo, které sdružuje 15 vinařů a společností ze Znojemské vinařské oblasti, řekl dnes novinářům ředitel přehlídky a sommelier Michal Kočan.

"Účast na přehlídce přislíbilo 16 našich mlékáren a výrobců sýrů, jejichž výrobky obdržely známku kvality KLASA či jiná ocenění. Ze sousedního Bavorska přijala pozvání jedna z největších evropských mlékáren - Goldsteig Käsereien Cham, která mimo jiné vyrábí sýry ze šumavského mléka," uvedl Kočan. Denně tam od českých zemědělců putuje zhruba 330.000 litrů mléka. Labužníci budou moci ochutnat na 80 vzorků sýra nejen z kravského, ale také kozího a ovčího mléka ze Slovenska.

Součástí slavnostního zahájení je aukce archivních vín, jejichž výtěžek půjde na dostavbu Domova matky Vojtěchy. Zahrádkáři mohou přijít na přednášku největšího pěstitele vinné révy v jižních Čechách, milovníci dobrého jídla do kuchařského studia v arkádách, kde bude manažer národního týmu kuchařů a cukrářů Tomáš Konopka vařit sýrové speciality.

Přehlídka se bude konat v historických prostorách radnice, vedle arkád i v Radničním sále a radničních sklepích, a také na renesančním náměstí. Páteční degustace sýrů, sýrových pokrmů a vín bude za podmalby jazzu, swingu a lidových melodií trvat od 16:00 do 22:00, v sobotu organizátoři počítají s programem od 11:00 do 19:00. Vstupné na místě stojí 450 korun, v předprodeji 380 korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info