Obce chtějí více peněz na podporu venkova

Obce chtějí, aby od roku 2014 dostaly na svůj rozvoj a podporu podnikání na venkově minimálně polovinu peněz Programu rozvoje venkova. V současné době směřuje na rozvoj venkova zhruba 15 procent těchto peněz, 85 procent jde ve prospěch zemědělství.

V letech 2007 až 2013 se v Programu rozvoje venkova rozděluje zhruba 100 miliard korun. V nadcházejících sedmi letech má jít o podobnou částku. V memorandu, které dnes podepsalo pět subjektů samosprávy, dále požadují pro programovací období 2014 až 2020 sjednocení a zjednodušení žádostí o dotace. Chtějí také, aby DPH byla uznatelným nákladem pro obce a další subjekty, které nemají nárok na její odpočet. 

"V těch 50 procentech, které chceme na rozvoj venkova, jsou i peníze pro nějaký typ zemědělství," uvedl předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek. Jde například o farmáře, kteří se snaží nezpůsobovat erozi zemědělské půdy, nebo ty, kteří se snaží své výpěstky dále sami zpracovávat a přímo prodávat. 

"Zemědělství je štědře podporováno z EU, protože dělá krajinotvornou funkci. Já se ptám, my neděláme krajinotvornou funkci, když opravíme dominantu a zrevitalizujeme zámecký park? Náš pan statkář vedle vztyčil neskutečná sila, která jsou podobnou dominantou, jako náš zámek," poukázal na rozdělení dotací Vladimír Lažanský, majitel zámku Chyše.

Memorandum s názvem Venkov jako důstojné místo pro život podepsali zástupci Svazu měst a obcí ČR, Národní sítě místních akčních skupin ČR, Sdružení místních samospráv ČR, Spolek pro obnovu venkova ČR a Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova. 

Obce čerpaly i z dalších programů, ty jsou ale zastaveny

Kromě Programu rozvoje venkova v gesci ministerstva zemědělství jsou hlavním zdrojem peněz pro český venkov regionální operační programy. Na období 2013 až 2020 je na ně z fondů EU vyčleněno 4,4 miliardy eur (zhruba 118 miliard korun). Kvůli potížím s čerpáním dotací Česko na doporučení Evropské komise pozastavilo až do poloviny roku odesílání žádostí do Bruselu o zpětné proplacení dotací. Komise Česku vytkla zejména problémy s kontrolou a auditem. Vláda se snaží situaci napravit postupnou realizací akčního plánu, jehož součástí je například přesun auditu dotací na ministerstvo financí.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info