Bázlivec kukuřičný rezistentní vůči GM kukuřici

Farmáři na středozápadě USA informují o nálezu původně rezistentních rostlin kukuřice poškozených bázlivcem.

Úspěch geneticky modifikovaných odrůd kukuřice proti bázlivci kukuřičnému v Americe je ohrožen. Jak uvádí německý týdeník ZEIT, pěstitelé na středozápadě USA hlásí výskyt původně rezistentních rostlin poškozených žírem. Vědci nyní podezření potvrdili: bázlivec kukuřičný je rezistentní vůči dosud nejběžnější variantě Bt-toxinu. Vědci proto alarmují a vyzývají své kolegy, aby společnými silami zabránili rozšíření rezistentního brouka. Stále živá je totiž vzpomínka na rok 2009, kdy škůdce v Itálii zničil téměř 1 milion tun kukuřice.

Jak týdeník dále uvádí, problémy jsou stejné jako u rezistence vůči antibiotikům. Geneticky modifikované rostliny byly vesměs používány příliš často, nejen když to bylo nutné. Vědci ve svém memorandu obviňují pěstitele, že pěstují tuto kukuřici rutinně i v oblastech, v nichž bázlivec vyvolává jen velmi malé ekonomické škody. Kromě toho stále častěji není na trhu žádné jiné osivo, píší vědci.

O problému managementu hovoří také Stefan Vidal z University Göttingen: „Farmáři v americkém kukuřičném pásu Corn Belt pěstovali roky Bt-kukuřici první generace s velmi nízkou účinností“. Vědci se domnívají, že svou roli sehrála tržní moc společností jako Monsanto, takže pěstitelé na velkém pásu země pěstovali jen jednu jedinou odrůdu. Kromě toho často nebyla vytvořena požadovaná refugia, tj. nebyly poblíž vysety porosty nemodifikované kukuřice. „Pěstitelé často nedodržují zásadu vytvořit 20 % ploch netransgenních hybridů jako refugií pro uchování citlivosti místních populací bázlivce k Bt toxinu, protože to znamená další náklady“.  

Vědci nyní pracují na strategii, která může brouka udržet v šachu. Agrární průmysl se příliš dlouho spoléhal na odolnost transgenních odrůd, proto musel nyní nastat konec, píší vědci a uvádějí řadu opatření, pomocí nichž chtějí v budoucnu problém řešit: transgenní kukuřici pěstovat jen v oblastech, kde to je smysluplné a nutné, tam pravidelně střídat odrůdy s různými Bt-proteiny a jinde vyvíjet a používat větší paletu netransgenních hybridů, takže pěstitelé budou mít více alternativ osiva, píše ZEIT.

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-Maiswurzelbohrer-werden-gegen-GVO-Mais-resistent-851321.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info