Jahody spálil mráz i na Prostějovsku, musí se dovážet z Polska a Německa

Sezona jahod sice teprve začíná, ale pro mnohé pěstitele už skončila po polovině května.

„Máme teď poslední samosběr. Při tom zájmu, jaký o jahody je, počítám, že za hodinu nebude co sbírat," povzdechl si Josef Dostál, který má jahodárnu nedaleko Brněnské silnice v Prostějově. Téměř veškerou úrodu mu totiž zničily jarní mrazy.

„Mráz spálil zelené plody a poslední květy asi týden před první sklizní. Meteorologové ohlašovali teploty kolem nuly, ale u země bylo mínus osm. Přišli jsme o pětadevadesát procent úrody," řekl Dostál. Pěstitelé mají sice několik možností, jak se proti mrazům bránit, ale při tak nízké teplotě pomáhá jen málo co.

„Jahody se dají přikrýt netkanou textilií a případně kropit. Tekoucí voda totiž plody zaizoluje. Ale s téměř minus deseti stupni po půlce května opravdu nikdo nepočítal," vysvětlil jahodář s tím, že nejjistější je pojištění, jenže to je tak drahé, že si člověk musí dobře spočítat, zda se mu vyplatí.

Podobně letos dopadly i jeho plody ve Slavoníně. Brněnské jahodárně se sice mrazy vyhnuly, ale tady zase úřaduje sucho.

„Je to po celé jižní Moravě. I ostatní jahodáři v okolí vymrzli. S jahodami je to špatné," tvrdí Josef Dostál.

Špatně na tom jsou i drobní pěstitelé. Jahody z tuzemska jsou vzácné zboží a pulty prodejen nabízí převážně zahraniční produkty.

„České jahody jsou samozřejmě žádanější, ale zatím se k nám dovážejí jen z Německa nebo Polska," uvedla majitelka prostějovského zelinářství Pavla Koblihová.

„Snažím se jahody odebírat od spolehlivého soukromníka, ale když je špatné období, musím se obrátit na velkosklad," dodala.

Kolik stojí na pultech?

Dnes se zákazníci řídí hlavně cenou a ta ve srovnání s loňskem stoupla.

„Jahody nabízíme za zhruba padesát korun. Cena šla určitě nahoru, ale stálé zákazníky neztrácíme a za den prodáme asi pětadvacet kilo," pochlubila se Pavla Koblihová. Německé jahody jsou přitom dvojnásobně dražší než polské.

Prostějov patří k levnějším místům. V Brně na Zelném trhu se prodávaly o víkendu jahody i za sto padesát korun.

Jak ušetřit?

Ušetřit se dá při výprodejích plodů, které už delší dobu ležely na pultě.

„Když dovezené jahody neprodáme, nabízíme je jako druhou jakost. Pokud jsou ovšem špatné, musí se vyhodit," uzavřela majitelka zelinářství.

Autor: Pavel Moš

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info