Asie po vínu už tolik neprahne

Špičkoví vinaři z jihofrancouzské oblasti Bordeaux každé jaro prodávají svá poslední vína na „en primeur“ trhu, kdy jsou vína ještě v sudech – dva roky předtím, než se rozlijí do lahví a pak distribuují. V minulých dvou letech jim tržby z tohoto prodeje strmě rostly, z velké části díky zájmu asijských kupců. Ti podle prodejců tvoří čtyřicet procent všech odběratelů. Poptávka po nedávno představeném archivním vínu z loňského roku ale ukazuje prudký propad zájmu, napsal deník Wall Street Journal.

Jeden z velkých „primeur“ prodejců vína, společnost Berry Bros. & Rudd s kancelářemi v Evropě i Asii, letos očekává, že prodá víno jen v hodnotě patnácti milionů liber. Před dvěma lety to bylo 105 milionů liber, loni 67 milionů. Firma Farr Vintners, která má pobočky v Londýně a Hongkongu, letos na trhu en primeur utržila jen tři miliony liber oproti předloňským 22 milionům.

Může za to částečně pokles kvality. Ročník 2009 byl totiž tak vydařený, že se mu přezdívalo archivní víno století. Dobré recenze si vysloužil rovněž ročník 2010, ale sklizeň 2011 získala jen průměrné skóre.

Celý trh s vínem trpí evropským ekonomickým chaosem i zpomalením čínské ekonomiky. Ceny lahví jsou o 21 procent pod vrcholem z června 2011, uvádí Liv-Ex Fine Wine 100, index, který sleduje nejžádanější vína.

Poklesu poptávky neuniknou ani nejlepší odrůdy. Krabice Château Lafite Rotschild en primeur ročník 2009 stála ještě před dvěma lety 12 500 liber. Nyní tutéž lahev ve Farr Vintners prodávají o pětinu levněji. Při takových slevách může sběratel propadnout pocitu, že peníze zaplacené před dvěma lety vyhodil z okna. 

Autor článku: Petr Horký

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info