Výstupy jednání k indexaci cen surového dříví

Dne 30. 5. 2012 se uskutečnila pracovní skupina k indexaci cen surového dříví za účasti zástupců Ministerstva zemědělství ČR, státního podniku Lesy České republiky, Českého statistického úřadu, Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů, Vojenských lesů a statků, Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství, Svazu zaměstnavatelů dřevozpracujícího průmyslu, České asociace podnikatelů v lesním hospodářství a Asociace dřevozpracujících podniků.

Účastníci se shodli, že používání jakéhokoliv indexu k valorizaci sjednaných cen ve smlouvách je vždy na dohodě předmětných smluvních stran.

Zástupci ČSÚ konstatovali, že v současnosti používané indexy cen surového dříví jsou precizovány tak, že mají maximální vypovídací hodnotu a jakékoliv případné sebe víc sofistikované zásahy do těchto indexů by mohly tvorbě a objektivitě těchto indexů spíše uškodit.

Ze strany dřevozpracujícíh subjektů bylo navrženo vypracovat další index, a to „index zpracovatelů“, který by doplnil stávající indexy vlastníků a nevlastníků. Zástupci Ministerstva zemědělství ČR informovali zástupce dřevozpracujících subjektů o tom, že návrh na vytvoření takového indexu by mělo na základě jejich podnětu zadat Českému statistickému úřadu Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, pod který dřevozpracující subjekty věcně spadají.

Důvěryhodnost indexu cen dříví otřesena

Zdroj: MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info