Lidstvo je zdravější. Světová produkce mléka se trvale zvyšuje

Mléko lze označit za nápoj života. I když toto tvrzení může někomu znít nadneseně, pravda je, že jde o jeden ze základních prvků lidské výživy. Bez něho není trvalého zdraví.

Ale přestože je krize v současnosti asi nejčastěji skloňovaným slovem, rozvojový svět bohatne. Tak to alespoň vyplývá z rozboru společnosti Tetra Pak, který je veřejnosti znám jako Mléčný index. Jak tvrdí autoři studie na základě faktů, ekonomická situace významné části obyvatelstva chudších zemí se soustavně zlepšuje.

Když na život stačí šest dolarů denně

Mnozí z těchto lidí si sice musejí v současnosti vystačit s průměrnou částkou šest dolarů na den, což je pro obyvatele vyspělých zemí téměř nepředstavitelné, ale v dalších letech se jejich situace s velkou pravděpodobností změní k lepšímu. To se odrazí i na větším zájmu o nezávadné a zdravé potraviny. Bude to obrovská výzva také pro společnosti zpracovávající a balící mléčné výrobky.

Jak uvádějí autoři dokumentu, celosvětová poptávka po mléčných výrobcích stoupne do roku 2030 asi o třicet procent. Růst spotřeby mléka přitom podle nich ovlivňují zejména tři okolnosti: postupný ekonomický růst, pokračující stěhování lidí z venkova do měst a rostoucí koupěschopnost obyvatel.

„Dnešní skupina obyvatel s nízkými příjmy je střední třídou zítřka. Proto rozvojové země představují velký potenciál pro firmy podnikající v potravinářském průmyslu.

Předpokládáme, že spotřeba tekutých mléčných výrobků u spotřebitelů s nízkými příjmy v rozvojových zemích vzroste do roku 2014 o 7,5 miliardy litrů z přibližně 72,5 miliardy litrů v roce 2011 na téměř 80 miliard litrů," uvádí za autory zprávy Gisele Gurgelová, manažerka společnosti Tetra Pak.

Mléko patří mezi základní potraviny a změny v jeho konzumaci nepodléhají negativnímu vývoji ekonomické situace, tak jako je tomu u některých jiných potravin. To platí dokonce i o vývoji v rozvojových zemích. Tam je nyní nejrozšířenější pití mléka nebaleného, což by se už v roce 2014 mělo změnit ve prospěch mléka baleného. Tím se zároveň zlepší i celkové hygienické podmínky konzumentů tohoto nápoje.

Rozdílné tendence ve spotřebě

Hlavním tahounem růstu se stávají především lidnaté asijské státy. Zatímco země Evropské unie a Severní Ameriky vykazují útlum spotřeby, v rozvojových zemích v čele s Čínou a Indií se projevuje rostoucí tendence. Na tyto dva státy připadne v budoucnu více než třetina celosvětové spotřeby mléka. Dynamika růstu spotřeby mléka se tak přesouvá z rozvinutých do rozvojových ekonomik, a to v poměru 40 ku 60. Naopak, ve vyspělých ekonomikách dále vzroste prodej dražších mléčných výrobků, například sýrů, které příznivě působí na lidské zdraví.

Stagnaci na rozvinutých trzích dokládá i spotřeba mléka v České republice, která se dlouhodobě pohybuje okolo 47 litrů na hlavu. V rámci evropských zemí to patří k těm nižším hodnotám.

Podle Jiřího Kopáčka, předsedy Českomoravského svazu mlékárenského, má na spotřebu mléčných výrobků v tuzemsku negativní vliv i lednové zvýšení sazby daně z přidané hodnoty u potravin. Sazba se tehdy zvýšila z deseti na čtrnáct procent.

Lze se důvodně domnívat, že jedním z důsledků rozhodnutí vlády je příklon spotřebitelů ke konzumaci méně kvalitních výrobků.

PETR KOUTNÝ

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info