EU schválila prodej StarBev americké skupině Molson Coors

Americká pivovarská společnost Molson Coors získala od antimonopolního úřadu Evropské komise souhlas s koupí středoevropské skupiny StarBev, jejíž vlajkovou lodí jsou tuzemské Pivovary Staropramen. Komise dnes uvedla, že transakce za 2,65 miliardy eur (67,4 miliardy Kč) nepředstavuje žádné ohrožení konkurenčního prostředí.

Molson Coos se v dubnu dohodla na koupi StarBev s investiční společností CVC Capital Partners, aby posílila své aktivity na rostoucích trzích světa. O StarBev usiloval těsně předtím japonský výrobce piva Asahi.

Komise uvedla, že spojení obou skupin nijak významně nezmění poměry na trhu. "Vzhledem k jen malému zvýšení podílu na trhu, relativně nízkému společnému podílu obou stran a existenci spolehlivých konkurentů došla komise k závěru, že transakce nevzbuzuje obavy o konkurenci," sdělil úřad.

Prezident a výkonný ředitel Molson Coors Peter Swinburn v dubnu ČTK řekl, že centrála StarBev by měla i nadále zůstat v Praze. Nový majitel prý nechystá v blízké budoucnosti ani personální změny ve vedení. "Jsme velmi spokojeni s tím, jak je společnost řízena," podotkl. Nový vlastník Pivovarů Staropramen prý neplánuje měnit ani receptury a chuť vyráběného piva. "Tohleto by byla poslední věc, kterou bychom zvažovali," řekl. Molson Coors prý neplánuje ani prodej některých pivovarů ze skupiny StarBev.

StarBev se sídlem v Praze a Amsterodamu provozuje ve střední a východní Evropě devět pivovarů. Loňské tržby skupiny přesáhly v přepočtu 17 miliard korun, výstav členských pivovarů činil přes 13 milionů hektolitrů. Zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA) dosáhl v přepočtu bezmála šesti miliard korun. Skupina v regionu zaměstnávala 4100 lidí.

Pivovary Staropramen jsou za Plzeňským Prazdrojem dlouhodobě dvojkou na českém pivním trhu, na němž mají zhruba 15procentní podíl. Do StarBev patří také pivovary v Bulharsku, Chorvatsku, Maďarsku, Černé Hoře, Rumunsku a Srbsku. Skupina má obchodní aktivity i na Slovensku a v Bosně a Hercegovině. CVC Capital Partners skupinu v prosinci 2009 koupila od pivovarského gigantu AB InBev.

Molson Coors je jednou z největších pivovarnických skupin na světě s provozy v Kanadě, USA, Velké Británii. Do portfolia společnosti patří mimo jiné značky Coors Light, Molson Canadian, Blue Moon a Carling.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info