DDT se vrací

Zbytky DDT zakonzervované v ledovcích se jejich táním uvolňují a dostávají se nejen do životního prostředí, ale i do potravního řetězce.

DDT se používalo více než 40 let jako insekticid a v polovině 70.let bylo zakázáno. Zbytky DDT se však po celá léta zachovaly v ledovcích, kde byly působením nízkých teplot zakonzervovány.

V důsledku oteplování nyní ledovce tají a jedovaté DDT se uvolňuje. Jeho zbytky se dostávají nejen do životního prostředí, ale i do potravního řetězce. To ostatně neplatí pouze pro DDT – do životního prostředí se navrací zhruba tucet vysoce jedovatých pesticidů, a to nejen prostřednictvím vody, ale i vzduchu.

Zbytky pesticidů byly objeveny nejen ve švýcarských horách, ale i v severním polárním moři, v Pacifiku a na Antarktickém poloostrově. Všechna tato území byla po celá léta úložišti jedovatých látek. Nyní se trend obrátil a z úložišť se staly zdroje. Vědci zatím nedokážou říci, v jakém rozsahu ke kontaminaci dochází. Prokázané koncentrace v sedimentech zbytků ledovců jsou velmi nízké, a proto budou potřeba další analýzy.

Virginský Institut mořských věd v Gloucester Point zvažuje výzkum částí západní Antarktidy v okolí kolonií tučňáků. Každoročně se tam v důsledku tání ledovců dostanou do životního prostředí 2–4 kg DDT. A existují i známky toho, že škodlivými látkami jsou již negativně zasaženi lední medvědi. Zvířata trpí stále častěji měknutím kostí, poruchami imunity a rozmnožování, protože insekticidy jako PCB nebo chlordan v jejich těle snižují hustotu kostí a narušují hormonální rovnováhu.

Umweltschutz, 2011, č. 5, s. 23

EKO VIS MŽP. Informační zpravodaj, 22, 2012, č. 1, s. 49–50

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/ 

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info