Nejlepší chléb se letos peče v Ličně a Kroměříži

Pekárna Beas z Lična na Rychnovsku zvítězila v letošním ročníku soutěže Chléb roku v kategorii konzumní chléb. Stejné ocenění získala i před dvěma lety. Vítězství v kategorii řemeslný chléb si odnesl výrobek pekárny Avos Kroměříž, informovali ČTK pořadatelé ze Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Pekařské firmy z celé země přihlásily do soutěže celkem 45 vzorků chleba. Kromě vítězných dostaly výrobky, které překročily stanovenou bodovou hranici, ocenění Chléb vynikající kvality. Nejlepší chleby se budou prodávat v síti obchodů Tesco.

Podle předsedy svazu Jaromíra Dřízala v poslední době stoupá mezi spotřebiteli poptávka po chutném a dobře propečeném chlebu stejně jako po dalších kvalitních českých potravinách. "Bohužel některé obchodní řetězce preferují více nízkou cenu chleba a výrobci jsou tak nuceni opouštět tradiční technologie, které jsou náročnější na čas a kvalifikaci pekařů," uvedl Dřízal. Podle pekařských odborníků brzy nastane "renesance" výroby klasického kvasového českého chleba.

Ročně se v České republice dle údajů statistiků upeče 290.000 tun chleba. Spotřeba v posledních letech klesala, vloni činila 41 kilogramů na osobu. Spotřebitelská cena chleba, která činila v dubnu 23,30 korun za kilogram, je podle pekařského svazu výrazně nižší, než například v Německu či Rakousku, kde stojí dvě až tři eura. Průměrný občan České republiky utratí za chléb ročně necelých 1000 korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info