Vláda se bude pečlivě zabývat kontrolou NKÚ v LČR

Vláda se bude velmi pečlivě zabývat zprávou Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) o kontrole hospodaření ve státním podniku Lesy ČR. Na dnešních sněmovních interpelacích to slíbil premiér Petr Nečas, když odpovídal na dotaz předsedkyně klubu VV Kateřiny Klasnové. NKÚ zjistil řadu chyb v hospodaření lesů, například porušení zákona.

Kontroloři zjistili například porušení zákona u dvou veřejných zakázek. Nelíbilo se jim ani nakládání firmy s volnými penězi a za nevýhodné pro stát shledali výměny lesních pozemků v případě Radějovské obory. 

Vláda se bude podle premiéra zabývat i uložením volných peněz, které mají LČR k dispozici. Podnik má k dispozici asi 13 miliard korun a jen za loňský rok vykázal hrubý zisk 5,3 miliardy korun. Premiér ocenil, že se hospodaření firmy v posledních letech zlepšilo, i když připustil, že v hospodaření firmy nebyla řada věcí v pořádku. 

Klasnová ale prohlásila, že hospodaření LČR je lepší jen proto, že už nemohlo být horší. Nečasovu odpověď si podle svých slov překládá jako: "Krade se tam, ale nekrade se tam tolik moc." Od Nečase chtěla vědět, kdy vláda obmění vedení firmy i její dozorčí radu, kdy vláda nařídí forenzní audit a kdy firma vypoví nevýhodné smlouvy. "Kdy dojde k výměně generálního ředitele Lesů ČR, který je zodpovědný až za miliardové ztráty?" zeptala se premiéra. 

Sněmovní zemědělský výbor začátkem dubna vyzval ministerstvo zemědělství, aby věnovalo zvýšenou pozornost řešení závěrů z kontroly NKÚ a pravidelně o tom poslance informovalo. Generální ředitel firmy Svatopluk Sýkora na jednání výboru prohlásil, že Lesy postupovaly v souladu se zákonem a nechybovaly.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info