Za chovem ovcí a koz do přírodního areálu Zlobice již příští sobotu

Již příští sobotu (16. 6.) budete mít možnost dozvědět se více o chovu ovcí a koz v ČR, zblízka se seznámit s jejich i méně chovanými plemeny a zakoupit pestrou škálu kvalitních produktů a výrobků z kozího a ovčího mléka či ovčí vlny. V přírodním areálu Zlobice u Lipůvky se totiž uskuteční letošní třetí Farmářské slavnosti a kromě Asociace soukromého zemědělství ČR, Ministerstva zemědělství ČR a společnosti Park tři věže vás na ně srdečně zve i Svaz chovatelů ovcí a koz v ČR.

Svaz chovatelů ovcí a koz je nezávislou profesní organizací, která podporuje chovatele ovcí a koz v České republice a přispívá k rozvoji těchto odvětví. Na základě oprávnění vydaného Ministerstvem zemědělství zajišťuje pro chovatele plemenářské služby. Společně s Mze spolupracuje na tvorbě předpisů a norem týkajících se chovu ovcí a koz, jednotlivá krajská sdružení pak s krajskými úřady. Svaz je členem Asociace soukromého zemědělství ČR, má úzké vztahy s výzkumnými ústavy, se školami, se zpracovateli ovčích produktů. V roce 2000 založil SCHOK v ČR odbytovou organizaci OVEKO a.s. a stal se členem odbytového družstva Romney, které si klade za cíl podporu produkce, dodávek a prodejů zemědělských výrobků, zprostředkováním jejich společných obchodů a jiných dalších aktivit.

Přírodní areál Zlobice, v němž se budou letošní třetí Farmářské slavnosti konat, je bývalý vojenský prostor u obce Malhostovice (leží asi 15 km severně od Brna), který v současnosti využívá Svaz chovatelů ovcí a koz v ČR. Je zde umístěno stádo ovcí a koz, které pomáhá udržovat a zvelebovat zanedbaný prostor kopce Zlobice. Přitom tradice pastevectví zde sahá do padesátých let dvacátého století, od kdy se zde páslo stádo Stavropolských merinek šlechtitelského chovu Státního statku Brno. Od roku 1975, po příchodu armády, původní sady a pastviny zarůstaly náletovými dřevinami. Zvrat nastal až v roce 2004, kdy prostor převzala obec Malhostovice, která se se svými partnery snaží obnovit vyhlášené významné krajinné prvky v tomto areálu.

Kromě seznámení se s chovem ovcí a koz zde budete moci příští sobotu zhlédnout ukázky tradičních ovčáckých dovedností, zpracování vlny a výroby sýrů včetně jejich ochutnávky. Samozřejmostí je i možnost nákupu ovčích a kozích mléčných produktů a vynikajících specialit z jehněčího masa. To vše spojené s posezením v Kolibě a za poslechu koncertu skupiny Hop trop a Wabiho Daňka. A žádné strachy, že by Vás dítka nenechala užít si trochu klidu. O celodenní zábavu v podobě farmářské stezky, hrátkobraní a tvůrčích dílen budou mít totiž opět postaráno. Tentokrát si budou moci obvyklé disciplíny zpestřit i výrobou a ozdobením zvířátka z ovčí vlny, výrobou prázdninového amuletu či zdobením perníčků a plstění z ovčí vlny. Součástí programu bude i hudební vystoupení dětí ze ZUŠ z nedalekého Tišnova a pokud budete mít chuť a stále ještě dost energie, můžete setrvat i na country večer, který proběhne od 17.30 hodin v Kolibě.

Teď už jen nesplést si Zlobici u Malhostovic se Zlobicí u Kroměříže a na shledanou v sobotu!

Doprovodný program:

11.30 – Zumba – tanec pro celou rodinu

13.00 – Hudební vystoupení ZUŠ Tišnov

14.00 – Drum Circle – bubnování pro celou rodinu

15.00 – Koncert skupiny Hop trop a Wabiho Daňka spolu s doprovodným kytaristou Milošem Dvořáčkem

17.30 – Country večer v Kolibě

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info