Dovoz hovězího masa z USA a Kanady vzroste

Ukončení obchodní války vzájemnými výhodami.

Členové Evropského parlamentu potvrdili ústupky Evropské unie pro ukončení dvacetileté války v obchodování s hovězím masem ze Spojených států amerických a Kanady, která byla způsobena používáním hormonů. Úmluva dovoluje Evropské unii trvat na zákazu dovozu hovězího masa produkovaného za použití hormonů, ale zvyšuje  dovozní kvótuz USA a Kanady pro vysoce kvalitní hovězí maso na 48 200 t.

Ze strany Spojených států a Kanady byla zastavena dřívější odvetná opatření. Na černé listině byly výrobky pocházející z 26 států Evropské unie (kromě Spojeného království) v hodnotě přes 250 milionů USD v současných cenách.

Evropský parlament neprovedl žádné podstatné změny a doplňky k textu navrženému Evropskou komisí.

Úmluva odsouhlasená při prvním čtení 650 hlasy (11 bylo proti, 11 se zdrželo) byla již neformálně Radou stvrzena. Zvýšení evropských dovozních kvót se projeví v srpnu 2012. Ze zrušení amerických a kanadských sankcí získá nejvíce Itálie s hodnotou exportu více než 99 milionů USD, Polsko (25 milionů USD), Řecko a Irsko (po 24 milionech USD), Německo a Dánsko (po 19 milionech USD), Francie (13 milionů USD) a Španělsko (9 milionů USD).

Win-win ending to the trade war

Fleischwirtschaft International, 2012, 27, č. 2, s. 16 ISSN 0179-2415

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info