V Česku se potraviny často neskladují v dostatečném chladu, zjistila inspekce

Z kontrol inspektorů krajských veterinárních správ vyplývá, že mezi nejčastější zjištěné problémy patří „vysoká teplota“. Prodejci totiž často nedodržují teploty stanovené pro uchovávání zboží. Jak připomněl mluvčí Státní veterinární inspekce (SVS) Josef Duben, v potravinách může dojít tímto způsobem dojít k pomnožení nežádoucích organismů, a tedy k ohrožení spotřebitelů.

„Přílišné teplo“ bylo například v Lednici na jižní Moravě, kde byly různé druhy klobás nabízeny při teplotě mezi 12 až 25 °C. Také u sýrů inspektoři zjistili nadměrnou skladovací teplotu. Například v Hodoníně se na trzích prodávaly nebalené sýry nad 11 °C, navíc bez dokladů o původu.

A to je další problém – povinné doklady. Na farmářském trhu v Lounech v Ústeckém kraji nepředložil prodejce doklady o původu ke 120 kg různých masných výrobků. Podobně v Hodoníně na jižní Moravě prodejce nedoložil původ 630 vajec, 5 kg sýrové rolády z Polska a 10 kg drůbežího a králičího masa.

„U jedné zpracovatelské firmy v Mikulově nebyly na etiketě údaje o třídě drůbežího masa ani o zemi původu u 3583 kg hluboce zmrazených kuřecích prsních řízků,“ sdělil Duben. Ve Zlínském kraji v Želechovicích nařídila krajská veterinární správa kvůli nedostatečnému označení a absenci identifikace vrátit zpět dodavateli do Polska 170 kg krůtích stehen, polévkové směsi, kuřecích jater a kuřecích žaludků.

Problém i s prošlým datem

Pokud jde o prodej „prošlých“ výrobků, ani zde inspektoři nevyšli naprázdno. Zhruba 35 kg různých tepelně opracovaných masných výrobků s prošlým datem minimální trvanlivosti zjistili ve výrobně v Praze, v Královéhradeckém kraji pak téměř 6 kg klobás.

„Ve všech případech byly podniknuty následující kroky: zahájeno správní řízení o uložení pokuty, vydání zákazu uvádění do oběhu, vyřazení z prodeje, popřípadě ukončení prodeje a také vrácení zpět dodavateli,“ doplnil Duben.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info