Daň z vína odmítá na třicet tisíc lidí

Petici proti zavedení spotřební daně z vína podepsalo kolem třiatřiceti tisíc lidí. Narazí ale na odpor neústupného ministerstva financí.

Můžete je podepsat ve vinařstvích, v restauracích, penzionech a tak dále. Petiční archy proti plánovanému zavedení spotřební daně z vína jsou rozeseté všude možně. A budou i nadále. Nespokojení vinaři prodloužili petiční akci. Chtějí získat co možná nevíce přívrženců.„Zatím jsme shromáždili asi třiatřicet tisíc podpisů. Představujeme tím názor mnoha lidí, kteří tuto záležitost vnímají negativně," podotkl předseda Svazu vinařů České republiky Tibor Nyitray.

Každý politik by podle něj měl slyšet na názory voličů. Jednání pokračují. „Podporují nás senátoři a poslanci nebo i jihomoravský hejtman Michal Hašek. Ministerstvo zatím nepředložilo žádný konkrétní návrh k projednání. Úředníci mají v úmyslu rozkouskovat, koho by se daň týkala a koho ne," uvedl Nyitray.

Podpisová akce je prodloužená do odvolání. Petici podle Nyitraye podepisuje široká škála obyvatel nejen z jižní Moravy. „Archy byly i na vyhlašování Vinařství roku v Praze, leží různě na městských úřadech," uvedl.

Ministerstvo financí už dříve nastínilo, že hodlá rozlišovat velké a malé vinaře. Právě ti menší by měli spotřební daň i nadále nulovou.

Malý a velký vinař

Vinaři se ptají, co je malý a velký vinař. „Kdo to rozdělí," zní z jejich řad. Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob uklidňuje, že není důvod k panice. „Je třeba zdůraznit, že konstrukce pevné sazby deset korun za litr vína relativně více dopadne na laciný a nekvalitní dovoz ze zahraničí a méně na kvalitní moravská vína," poznamenal. „Je nesmysl říct, že to dopadne na nějakou skupinu víc než na druhou," reagoval ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný s tím, že jde o zasahování do podnikatelského prostředí.

Ministerstvo však stále vede svou. „Zavedení nenulové sazby spotřební daně na tiché víno od roku 2014 je součástí koaliční dohody kvůli zajištění snižování schodku státního rozpočtu," řekl Jakob a zdůraznil: „Jde především o odstranění nesystémové daňové výjimky, které chce Ministerstvo financí dlouhodobě rušit."

V současné době totiž platí daň pro pivo i lihoviny. Víno je od ní osvobozené takzvanou nulovou spotřební daní.

Vinař Jiří Maděřič z Vinařské asociace je přesvědčený, že petice proti zdanění vína minimálně způsobí to, že si problému budou lidé vykládat. Na jižní Moravě je to velké téma, jenže jsou regiony, kde o problém vinařů neví zhola nic. „Alespoň to rozšíří povědomí," podotkl vinař.

Hlavní problém podle něj spočívá v pochopení, k čemu spotřební daň slouží. „Výroba lihu na kořalky je levnější než výroba vína. Spotřební daň slouží k tomu, aby se na pultech neobjevovaly lihoviny za dvacet korun," popsal Maděřič.

Plánovanou desetikorunu z litru vína mají vinaři platit od roku 2014. Návrh není součástí balíčku opatření pro příští rok. Příjmy ze zdanění vína podle ministerstva přinesou státní kase zhruba 1,3 miliardy korun ročně.

Autor: Jiří Ševčík

Tisk

Další články ke kauze Daň za víno:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info