Nejvíce nedostatků je v Tescu a Kauflandu. Kde nejmíň

Při letošních kontrolách Státní zemědělské a potravinářské inspekce nejhůře dopadly řetězce, které mají největší podíl na trhu.

Tesco mělo od začátku roku 14 pochybení, Kaufland sedm a Albert šest, v těsném závěsu za nimi je Billa a prodejny Jednoty.

Naopak nejlépe z velkých řetězců vycházejí z letošních kontrol Globus a Interspar.

Vyplývá to z analýzy online deníku Aktuálně.cz, který porovnal výsledky kontrol.

Nejde samozřejmě o úplně srovnatelné výsledky - zatímco Tesco má v Česku 221 obchodů, Globus jenom 16 hypermarektů.

Dva už v Česku nejsou

Statistika také ukazuje, jak se změnil maloobchodní trh v Česku. Třeba v roce 2006 sice byla nejvíce postihovaným obchodníkem společnost Ahold (provozovatel obchodů Albert), ale na dalších dvou místech už ale skončily firmy, které z Česka už odešly - společnosti Julius Meinl a Carrefour.

Situace v roce 2006 přitom byla podobná té letošní: Mezi řetězci se ostře bojovalo o zákazníky, ti přitom utráceli málo a nízká cena byla pro ně rozhodujícím faktorem. Julius Meinl a Carrefour prodělávaly stamiliony a svoje obchody raději obě firmy prodaly konkurenci.

Letošní výsledky kontrol už zřejmě sice nepovedou k odchodu některých obchodníků z trhu, oslabí ale jejich pozici a lidé budou hledat jiné možnosti, jak nakoupit kvalitní zboží.

Podobné problémy před lety totiž podle Zdeňka Skály ze společnosti Incoma GfK vedly k odchodu části zákazníků k drobným specialistům, tedy do malých pekáren, řeznictví či prodejen s ovocem a zeleninou.

"Obchodním řetězcům pak trvalo několik let, než v kategorii čerstvých potravin získaly zpět ztracené pozice. Posledních pět let jsou investice do čerstvých kategorií ve velkých prodejnách významnějším trendem než cenový marketing," připomíná Skála.

Řetězce se brání u soudu

Posunutí data spotřeby, špatné označení nebo jiné nedostatky ale ne vždy skončí pokutou, případně je sankce příliš nízká.

Z výsledků soudních rozhodnutí za poslední tři roky vyplývá, že na soudy se kvůli výsledkům kontrol nejčastěji obracejí Kaufland a Ahold (Albert).

Kaufland například uspěl uspěl se žalobou proti pokutě ve výši 200 tisíc korun za předražování nákupů, chybějící české návody a další chyby zjištěné v hypermarketech firmy. Ahold zase uspěl se svou stížností na pokutu ve výši 400 tisíc korun za porušení zákona o ochraně spotřebitele.

Naopak neúspěšně skončila žaloba Kauflandu proti potravinářské insekci u brněnského Krajského soudu kvůli pokutě 50 000 korun, kterou mu inspekce před několika lety uložila za prodej nahnilé zeleniny a za klamavé údaje o původu ovoce v plzeňské prodejně v Lochotínské ulici. A neunikl ani pokutě ve výši 190 tisíc korun za to, že nabízel lidem stovky špinavých a prasklých vajec.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info