Potraviny jsou v Česku kvalitní, ale vždy je co zlepšovat, říká ministr Bendl

Podle ministra zemědělství Petra Bendla se na českém trhu nacházejí dobré a kvalitní potraviny. Dozorové orgány však prý někdy narážejí na problémy s výrobky z jiných států. V této oblasti proto Česko na evropské úrovni usiluje o zlepšení. V rámci České republiky pak chce ministerstvo podporovat zejména kvalitní domácí a regionální výrobky.

„Naším zájmem je podporovat produkci sedláků a farmářů. Trend farmářských potravin totiž přináší kromě kvalitních potravin i další efekty jak pro národní hospodářství, tak pro udržení mladých lidí na venkově a celkový rozvoj venkova,“ řekl v rozhovoru pro Parlamentní magazín ministr zemědělství Petr Bendl.

Ministerstvo tak chce podle jeho slov brzy vytvořit systém pro lepší organizace farmářských trhů nebo tzv. prodejů ze dvora.

Nedávno zahájilo také komunikační kampaň ke zviditelnění nové značky Regionální potravina, která vznikla v roce 2010. Ministerstvo zemědělství (MZe) ji společně s dalšími orgány uděluje zemědělským a potravinářským výrobkům, které musí být vyrobeny v příslušném regionu ze surovin dané oblasti.

„Naším cílem je prosadit na trhu potraviny od místních producentů, které mají jasný původ, jsou zárukou dobré kvality a výjimečných chuťových vlastností. Spotřebitel tak dostane jednoznačné vodítko, jak vybírat potraviny, u kterých si může být jist jejich původem a čerstvostí,“ prohlásil na začátku června Bendl.

MZe nadále uděluje také značku Klasa, která je podle ministra u české veřejnosti známější. Toto označení mohou od roku 2003 získat vysoce kvalitní české zemědělské a potravinářské produkty.

Evropský systém se musí zlepšit

Pokud jde o celkovou situaci na českém trhu, produkce potravin je podle Bendlova názoru dobrá a kvalitní.

„Dohlíží na ni naše dozorové orgány a z velké části je absolutně v pořádku. Narážíme ale na snahu obejít některé evropské předpisy a dostáváme se k případům, kdy tento problém musím řešit na Radě ministrů zemědělství evropské sedmadvacítky,“ dodal.

Připomněl tak například nedávnou sérii případů odhalení nekvalitních nebo nebezpečných potravin dovážených z Polska. Jednu z největších afér způsobilo zjištění, že některé polské výrobky mohly obsahovat namísto klasické soli sůl technickou. Česká republika tehdy od severního souseda žádala o sdílení potřebných informací o těchto potravinách, což polská strana nejprve odmítala (EurActiv 2.5.2012).

Česká republika by proto ráda dosáhla změn v evropském systému varování o nebezpečných potravinách.

„Polská strana nás nakonec informovala o tom, jakých potravin se jejich příkaz ke stažení z trhu týkal. Tyto informace jsme si doslova vydupali a celý systém kontroly potravin jsme aktivizovali,“ řekl k tomu v rozhovoru Bendl.

Na mezinárodní úrovni si prý díky tomu Česko získalo „jistý respekt“. Ministr proto bude usilovat o pokračování tohoto vývoje. „Stále je co zlepšovat,“ prohlásil.

Špatně podle něj například funguje sankční systém za neposkytování informací o nebezpečných potravinách sousedním státům. Podle ministra tak bude Česko usilovat o vymahatelnost práva na tyto informace.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info