Zkratka ČSSR ožívá, rolníci zakládají stranu selského rozumu

Zemědělci v Libereckém kraji se rozhodli vstoupit do politiky, a zakládají proto vlastní politické uskupení. Pod zkratkou někdejšího socialistického Československa, tedy ČSSR, by měla vzniknout Česká strana selského rozumu. Prozatím přípravný výbor sbírá podpisy potřebné pro registraci, aby se strana mohla zapojit již do podzimních krajských voleb. V úterý o tom informoval místopředseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach.

"K založení vlastní strany nás vedly politické události posledního roku, kdy velké politické strany stále více ztrácejí na důvěryhodnosti," řekl Erlebach. Nová strana chce podle něj oslovit hlavně zemědělce a potravináře v Libereckém kraji a také obyvatele venkova, kteří se zatím do rozhodování na úrovni kraje moc nezapojují.

"Není to lehké, hlavně mladých lidí ochotných dělat politiku je dnes na venkově málo," podotkl Erlebach.

ČSSR chce podle Erlebacha usilovat o rozvoj českého venkova a prosazovat posílení rozhodovacích pravomocí na místní a regionální úrovni. "Chceme být stranou, která prosazuje obecné zásady spravedlivé konkurence bez zásahů poškozujících podnikání a život na venkově," řekl. Cílem strany je podle Erlebacha posílit prestiž českých zemědělců a prosazovat české potraviny jako kvalitní a bezpečné pro spotřebitele, prosazovat chce i maximální možnou potravinovou soběstačnost České republiky.

V Libereckém kraji v posledních letech žádná zemědělská strana ve volbách nekandidovala. Erlebach věří, že se subjektu podaří získat mezi zemědělci, potravináři i obyvateli venkova takovou podporu, aby získal mandát v 45členném krajském zastupitelstvu a případně se mohl podílet i na vedení kraje. Zatím se nezříká spolupráce s žádnou politickou stranou. "Logicky máme zájem o resort zemědělství a životního prostředí," dodal Erlebach.

Kraj vede menšinová koalice s podporou komunistů
V posledních krajských volbách vyhrála v Libereckém kraji ČSSD, která získala třetinu z 45 křesel v krajském zastupitelstvu. Až za ní skončila dříve vítězná ODS s 12 mandáty. Třetí byli komunisté s osmi křesly. Sedm míst mají starostové a tři Strana pro otevřenou společnost (SOS). Třeba Strana zelených se do zastupitelstva nedostala, skončila těsně pod pětiprocentní hranicí. Kraj vede menšinová koalice ČSSD a SOS za podpory komunistů. Sociální demokraté stojí v čele kraje od jeho vzniku v roce 2001. První dvě volební období vládli společně s ODS.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info