Nizozemská vláda chce limitovat počty zvířat na farmách

V jednom zemědělském podniku v Nizozemsku bude v budoucnu omezen počet hospodářských zvířat na 500 krav, 2000 pranic, 10 000 prasat ve výkrmu, 175 000 nosnic nebo 240 000 brojlerů.

Nizozemská vláda chce omezit počet hospodářských zvířat chovaných v jednom zemědělském podniku. Podle vyjádření státního sekretáře pro zemědělství Henka Blekera je cílem tohoto opatření zamezit extrémní industrializaci tohoto odvětví. V jedné lokalitě by tak například mělo být do budoucna možné chovat maximálně 500 krav.

Podle analýzy statistického úřadu CBS by toto nové ustanovení mělo postihnout přibližně 102 mléčných farem (1 % všech podniků), které v roce 2011 držely více než 500 dojnic. Podle Blekera chce vláda zavést také horní hranici u dalších druhů hospodářských zvířat. Na jednom stanovišti by se v budoucnu mělo chovat například maximálně 2000 prasnic, 10 000 prasat ve výkrmu, 175 000 nosnic nebo 240 000 kuřat ve výkrmu. Toto omezení by se mělo dotknout zhruba 10 % z celkového počtu farem.

Vláda se domnívá, že tyto limity umožňují dostatečný rozvoj jednotlivých zemědělských podniků a generování postačujících finančních příjmů rodinám chovatelů. Zároveň toto opatření zohledňuje očekávání nizozemské společnosti trvale udržitelné a akceptovatelné živočišné výroby. Další rozvoj obřích stájí by naproti tomu narušil přijatelnost chovu hospodářských zvířat, která má pro nizozemské zemědělství velký význam, ve společnosti.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info