Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa nařídil kontrolu Programu švýcarsko – české spolupráce

Ministr životního prostředí po seznámení s informacemi uveřejněnými serverem Aktuálně.cz nařídil v sedm hodin ráno provést ihned audit, kterým bude prověřeno, zda při rozhodování o dotacích byly dodrženy závazné postupy upravující administraci Programu švýcarsko – české spolupráce a zda byly naplněny podmínky stanovené dárcem – Švýcarskem.

V tuto chvíli má probíhající kontrola následující dílčí zjištění:

  1. Jednání o podobě Fondu environmentální odbornosti Programu švýcarsko – české spolupráce byla zahájena již v první polovině roku 2010. Projektový záměr programu byl schválen 30. 6. 2010 švýcarským donorem. Konkrétní znění hodnotících kritérií a zatím jediné výzvy k podání žádostí, bylo definitivně schváleno dopisem ministerstva financí ze dne 13. 6. 2011. Tím byl potvrzen i souhlas švýcarské strany. Podmínky evaluace od jejich schválení nebyly dále upravovány. Ministerstvo životního prostředí o svém vlastním rozhodnutí je ani nemůže upravit.
  2. Odborné hodnocení žádostí o dotace provádí tři na sobě nezávislí hodnotitelé, členové dlouhodobě existujícího hodnotitelského týmu. Tento tým je složen z odborníků navrhovaných věcně příslušnými odbory ministerstva životního prostředí a kraji, které švýcarský donor považuje za prioritní. Hodnotitele do funkce jmenuje ředitel Odboru fondů Evropské unie Ministerstva životního prostředí. Pro Fond environmentální odbornosti Programu švýcarsko – české spolupráce je určeno dvanáct hodnotitelů, z toho pouze dva byli stanoveni v posledních osmnácti měsících. Ani jeden z těchto dvou hodnotitelů se nepodílel na hodnocení projektů zmiňovaných v článku na serveru Aktuálně.cz.
  3. Po odborném hodnocení žádosti o dotace proběhl vlastní výběr projektů hodnotící komisí. Osmičlenná hodnotící komise se skládá z jedné poloviny ze zástupců věcně příslušných odborů Ministerstva životního prostředí, tři členy navrhují prioritní kraje – Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský. Posledním členem je zástupce SFŽP. Účastníky jednání hodnotící komise v roli pozorovatelů jsou i zástupci švýcarského donora a Ministerstva financí. Hodnotící komise při rozhodování o pořadí projektů respektovala odborná hodnocení. Doporučila poskytnout dotaci 11 nejlépe hodnoceným projektům. V souladu s doporučením hodnotící komise, podepsal 1. náměstek ministra oznámení o udělení dotace pro jednotlivé projekty. Dle tohoto formálního aktu byly podepsány smlouvy s konečnými příjemci.

Celkové (konečné) finanční prostředky nebyly dosud uvolněny, a tedy až na základě výsledků auditu bude o jejich dalším čerpání rozhodnuto. Audit rovněž ověří, zda dotace jsou v dotovaných občanských sdruženích využívány účelně, hospodárně a efektivně a v souladu s podmínkami, za kterých byly poskytnuty.

 

Kontakt pro více informací:

Matyáš Vitík

vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí MŽP

Email: matyas.vitik@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info