Speciality z jehněčího masa a čerstvé sýry můžete ochutnat na statku kousek od Brna

Pokud se zajímáte o přírodu a jste milovníky dobrého jídla a pití, navštivte v sobotu 16. června Farmářské slavnosti v přírodním areálu Zlobice u Lipůvky nedaleko Brna. Na malebném statku si můžete prohlédnout různá plemena ovcí a koz, ochutnat čerstvé sýry a speciality z jehněčího masa. Těšit se můžete i na stánky farmářů, tvůrčí dílny či koncert Wabiho Daňka.

„Cílem Farmářských slavností je především zvýšit zájem lidí o kvalitní tuzemské potraviny a podpořit drobné zemědělce v jednotlivých regionech České republiky. To je zároveň jednou z priorit Ministerstva zemědělství. Proto se akcí účastní také farmáři z blízkého okolí, od kterých mohou zájemci ochutnat nebo nakoupit čerstvé potraviny,“řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

„O areál Zlobice se v současnosti stará Svaz chovatelů ovcí a koz v České republice. Návštěvníci Farmářských slavností se budou moci seznámit se zdejším chovem koz a ovcí, poznají jejich plemena a uvidí tradiční ovčácké dovednosti a zpracování vlny. Mohou se těšit i na ochutnávku ovčích a kozích sýrů a speciality z jehněčího masa,“ uvedl Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR. Pořadatelé připravili pro návštěvníky také doprovodný program. Děti si mohou v dílnách vyzkoušet plstění z ovčí vlny, ozdobit si perník nebo vyrobit amulet pro štěstí. Znalosti a smysly si zase otestují na farmářské stezce s tematikou venkova, pěstování rostlin a chovu zvířat. Na závěr si budou moci vyrýžovat zlato, zabubnovat se šamanem nebo zatančit zumbu. Součástí celodenní akce, která odstartuje v 10 hodin, bude hudební vystoupení žáků Základní umělecké školy Tišnov a koncert skupiny Hop trop a Wabiho Daňka. Pomyslnou tečkou za prvními Farmářskými slavnostmi na Moravě bude country večer v místní Kolibě.

Farmářské slavnosti pořádá Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Asociací soukromého zemědělství ČR. Vstupné je zdarma. Více na www.farmarskeslavnosti.eagri.cz nebo Facebooku.

Doprovodný program:

11.30    Zumba – tanec pro celou rodinu

13.00   Hudební vystoupení ZUŠ Tišnov

14.00   Drum Circle – bubnování pro celou rodinu

15.00   Koncert skupiny Hop trop a Wabiho Daňka spolu s doprovodným kytaristou Milošem Dvořáčkem

17.30  Country večer v Kolibě

Kontakt pro média:

Ministerstvo zemědělství

Jan Žáček

tel. 221 811 039

jan.zacek@mze.cz

mobil: 724 270 188

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info