Souhrn událostí uplynulého dne – 14.6.2012

Ministerstvo financí chce kompenzovat zdanění vína

Kritizovanou daň z tichého vína by mohla doplnit kompenzační opatření. Ministr financí Miroslav Kalousek prohlásil, že návrh na zavedení spotřební daně ve výši deseti litrů z litru vína, by měl jít ruku v ruce s vyrovnáním ztrát pro majitele vinohradů.

Sněmovna podpořila vznik Státního pozemkového úřadu

Sněmovna dnes podpořila v úvodním kole projednávání vládní návrh zákona o vzniku Státního pozemkového úřadu, který má od příštího roku nahradit Pozemkový fond a síť pozemkových úřadů. Kabinet si od změny slibuje úspory administrativních nákladů a agend. Předloha míří do zemědělského výboru.

Sucho zničilo pětinu ploch obilí, škoda za dvě miliardy

Dlouhotrvající sucho poškodilo pětinu osevních ploch obilovin. Na základě celorepublikového monitoringu škod o tom ve čtvrtek informovala Agrární komora. Očekávaný výpadek představuje zhruba půl milionu tun obilí. Pěstitelé tak přijdou v tržbách podle odhadu zhruba o dvě miliardy korun.

Senát schválil změny v trestání prohřešků rybářů

Senát schválil novelu, podle níž by prohřešky v rybářství měly řešit a pokutovat pouze obecní úřady s rozšířenou působností. Novelu předložil Moravskoslezský kraj. Novela upravuje současný stav, kdy část deliktů musí projednávat krajské úřady. Krajští politici zdůvodňují svůj návrh změny tím, že nynější systém je neefektivní.

Ubývání půdy

Na 12 % půdy vyrábí zhruba čtvrtina světové populace všechny potraviny, které se nacházejí na trhu. Dvě třetiny této důležité výrobní plochy jsou na severní polokouli, pouze jedna třetina na polokouli jižní. Tyto plochy se podle odborníků, kteří hovořili na semináři v rámci Evropského fóra Alpbach 2011, stále zmenšují.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info