Veterinární správa rozdala loni méně pokut

Státní veterinární správa (SVS) loni uložila pokuty za 11,1 miliónu korun, což bylo zhruba o tři miliony méně než o rok dříve, uvedl mluvčí SVS Josef Duben. Mezi nejčastější přestupky patřilo špatné značení potravin, nedodržení skladovací teploty či uvádění klamavých údajů na obale.

Hlavním důvodem poklesu vybraných pokut není podle Dubna omezení veterinárního dozoru z důvodu rozpočtových úspor. Zlepšuje se prý veterinární dozor i systém vnitřní kontroly výrobců. Špatné výrobky jsou tak včas odhaleny.

Ve správních řízeních zahájených z podnětu veterinářů bylo loni vydáno 337 rozhodnutí o pokutě a 145 blokových pokut. V roce 2010 se suma pokut pohybovala kolem 14 miliónů Kč.

"Jistý pokles v uložených pokutách za rok 2011 proti letům předchozím lze jednoznačně přičíst stále zlepšující spolupráci dozorovaných subjektů s orgány státního veterinárního dozoru," uvedl Duben. "Ukazuje se, že si výrobci a zpracovatelé dobře uvědomují, že 'boj o zákazníka' začíná v branách jejich závodů či hospodářství," dodal.

Již dříve SVS uvedla, že loni vrátila zpět do zahraničí 181,5 tuny živočišných výrobků, u kterých zjistila nedostatky v kvalitě či značení. Na tuzemský trh nebylo vpuštěno zejména drůbeží maso z Polska, Francie a Německa, na které ve statistikách vrácených produktů připadlo 148 tun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info