Prognóza sklizně USDA

Nejnovější odhad sklizně amerického ministerstva zemědělství předpovídá rekordní sklizeň kukuřice a sóji. U pšenice a ječmene však byly odhady korigovány směrem dolů.

Kukuřice: Sklizeň láme všechny rekordy

V aktuální červnové prognóze koriguje USDA své odhady globální sklizně kukuřice ještě více nahoru a překonává tím rekordní očekávání z minulého měsíce. Důvod pro další nárůst produkce spočívá ve vyšší prognóze produkce pro Čínu, EU a Rusko.

Pšenice: Globální sklizeň stále nižší

Americké ministerstvo zemědělství USDA korigovalo svou prognózu globální produkce pšenice opět směrem dolů. Prognóza pro EU byla snížena ještě o jeden milion tun. Ve srovnání s květnem USDA zredukoval prognózu sklizně pšenice v Německu na 21,8 milionů tun.

Tím by byla produkce v hospodářském roce 2012/13 s 672 miliony tun zhruba o 5 milionů tun nižší, než se očekávalo ještě v květnu. Do rekordní sklizně z minulého roku by tak chybělo 22 milionů tun. Také zásoby dále ubývají a padají na čtyřleté minimum.

Ječmen: Bilance zůstává nízká

Na globálním trhu ječmene nepokryje nová sklizeň spotřebu. Zásoby budou dále ubývat. Tím se ale odhad USDA z května nijak zásadně nemění. Američtí experti však mírně sestupně korigovali jak produkci, tak i spotřebu. Globální sklizeň 134,7 milionů tun tak stojí proti spotřebě 135,7 milionů tun, takže zásoby klesnou přibližně o 0,5 milionů tun na 20 milionů tun. To je nejnižší stav od roku 2007.

Sója: Zásobování zůstane „nadoraz“ až do podzimu

Zatímco produkce sóji byla v minulém hospodářském roce slabá, předpovídá USDA pro novou sezónu rekordní sklizeň. Pěstitelské plochy v USA se však oproti předchozímu roku – navzdory vysokým cenám – nerozšířily. Nejisté jsou kromě toho očekávané výnosy podzimní sklizně v USA, protože hlavní pěstitelské oblasti jsou zde sužovány suchem.

http://www.agrarheute.com/usda-prognose-uebersicht

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info