Založení samostatné myslivecké organizace při ASZ ČR je na spadnutí

Asociace soukromého zemědělství ČR byla autorem a organizátorem série jarních vzdělávacích seminářů, které proběhly na území celé ČR pod názvem Zemědělství a myslivost. Důvodem jejich uskutečnění je skutečnost, že zemědělství a myslivost jsou úzce propojené činnosti s návazností na krajinu a zejména výkon práva myslivosti je činností přímo související se zemědělstvím.

Asociace si jako první v ČR uvědomila toto propojení a s tím související problematiku. Nejčastějšími tématy diskuse seminářů tak byly: členství v honebním společenstvu; přičleňování pozemků; práva vlastníků (jak členů honebního společenstva, tak přičleněných); možnosti provedení změn ve vedení honebního společenstva; výměry honiteb a s tím spojená problematika; zjišťování informací k samotnému honebnímu společenstvu; problematika přemnožení spárkaté zvěře a z toho vyplývající nevhodné myslivecké hospodaření; problematika nesourodosti v rozhodování státní správy na jednotlivých stupních a z toho vyplývající absence osobní odpovědnosti orgánu státní správy za svá rozhodnutí a odpovědnost za škody a jejich vymáhání.

V průběhu příprav těchto seminářů vznikla i myšlenka založení samostatné myslivecké organizace. ASZ ČR si plně uvědomuje, že změnu v řízení myslivosti a způsob mysliveckého hospodaření při výkonu práva myslivosti v honitbách může nejlépe provádět člověk, který v krajině hospodaří a umí tak sladit veškeré potřeby hospodářských činností zde prováděných, zejména pak zemědělské činnosti a výkonu práva myslivosti. Nejvhodnějším způsobem mysliveckého hospodaření ve smíšených honitbách je spojení zemědělce, vlastníka a uživatele honebních pozemků, který zároveň bude vykonávat právo myslivosti.

Ze seminářů vyplynulo, že nevlastníci honebních pozemků a uživatelé honiteb sdružených v zájmových organizacích, kteří v krajině zemědělsky nehospodaří, nejsou vázáni nutností udržovat početní stavy spárkaté zvěře v únosné míře a vycházet se zemědělci a vlastníky honebních pozemků v řádných nekonfliktních vztazích. V poslední době je naopak možno pozorovat spíše tzv. kult trofejí, který napomáhá nárůstu početních stavů spárkaté zvěře a stává se rozhodujícím ukazatelem pro myslivecké hospodaření v honitbách. Asociace odmítá názor, že pro uspokojení potřeb jedné zájmové skupiny obyvatelstva je nutné, aby sedláci ze svých hospodářských produktů pěstovaných na svých pozemcích živili neúměrné množství spárkaté zvěře.

Zemědělci chtějí v současné době spoluvytvářet systém mysliveckého hospodaření v krajině a docílit tak eliminace těchto pozůstatků z doby, kdy byla myslivost řízena zcela jinak a kdy i myslivci byli ideologicky vychováváni bez vztahu k vlastnictví. To zapříčinilo rozdílnost názorů mezi sedláky a myslivci v porevoluční době. Bohužel i nevládní organizace působící v myslivosti mají na tomto vztahu velký podíl, protože nedokázali přizpůsobit svoji činnost novým poměrům.

Založení vlastní organizace, která bude schopna rozhodným způsobem řešit současnou praktickou problematiku při výkonu práva myslivosti, by mohlo napomoci zklidnění rozjitřené situace mezi zemědělci a myslivci a utvoření nového systému řízení myslivosti, který bude plně akceptovat myslivecká práva a nebude zatížen minulostí. Organizace bude mít za úkol hájit zájmy sedláků, ale zároveň sjednotit i ty myslivce, kteří chápou význam vlastnických práv a chtějí provozovat myslivost v těchto tezích. Jedním z jejích cílů bude i výchova nových mladých adeptů, kteří se hlásí k selskému stavu a zároveň chtějí provozovat myslivost. ASZ ČR se založením této myslivecké organizace stává myslivecko-zemědělskou organizací s celostátní působností, která se nebude bránit spolupráci s žádnou organizací, jež bude v zemědělství a myslivosti postupovat v nových a moderních trendech uznávaných v celé Evropě.

V současné době se ustavuje přípravný výbor, který bude mít za úkol zpracování veškerých zakládajících materiálů. Členům Asociace je nyní možné poskytnout písemné materiály týkající se založení a fungování honebních společenstev, nájemních smluv na honitby, apod. Asociace svým členům doporučuje vyvinout plnou aktivitu v honebních společenstvech, případně si pronajmout společenstevní honitbu, či si založit honitbu vlastní. V rámci možností bude svým členům v těchto aktivitách pomáhat a podporovat je.

Správnost těchto rozhodnutí, které bude Asociace soukromého zemědělství ČR v blízké budoucnosti ve vztahu k myslivosti provádět, potvrzuje i úspěšnost cyklu jarních seminářů nazvaných Zemědělství a myslivost.

Přihlášky do nově vznikající myslivecké organizace zašle na vyžádání hlavní kancelář ASZ (tel. 266 710 414, e-mail: kancelar@asz.cz).

Kancelář ASZ s pověřením přípravného výboru myslivecké organizace

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info