Premiér všech zemědělců

Před několika dny jsem se zúčastnil prvního ročníku akce Celoslovenské dni poľa ve Dvorech nad Žitavou. Je to obdobná akce jako třeba Naše pole v České republice v Nabočanech na Chrudimsku.

Však také hlavním pořadatelem byl Profi Press vydavatele Martina Sedláčka. Už to samo o sobě dávalo akci předem záruku kvality a profesionality. To se také stalo a na to, že to byla první výstava svého druhu na Slovensku, proběhla bezchybně. Jediná daň prvního ročníku byla účast veřejnosti, která byla nižší, než je u nás.

Myslím si, že je to otázka několika ročníků, kdy informace prosáknou do široké veřejnosti.

Co ale bylo naopak pozoruhodné a co můžeme Slovákům jen závidět, byla účast nejvyšších státních představitelů.

Mezi agrárníky předseda vlády SR Robert Fico

Na druhý den zahájení 7. června přijel mezi agrárníky předseda vlády Slovenské republiky Robert Fico. S ním samozřejmě ministr zemědělství Lubomír Jahnátek. V premiérově protokolu byla výstavě určena jedna hodina. Nakonec byl tak zaujat exponáty a hlavně polními srovnávacími pokusy, že svůj pobyt mezi zemědělci prodloužil o další hodinu. Měl jsem tedy vzácnou možnost být po jeho boku dvě hodiny a vedle jeho projevu z tribuny si vyslechnout jeho další bezprostřední názory.

Slovenský premiér resort nepolitizuje

Nepatřím už k nejmladším, jsem pamětník a mám možnost srovnávat. Vedle nejvyšších českých vládních politiků jsem na nejrůznějších akcích strávil mnoho času. Slovenské zemědělství je v horším stavu než naše. Je tu ale jeden podstatný rozdíl. Současná slovenská vláda si špatný stav uvědomuje a snaží se připravit programy, které by pomohly nepříznivý vývoj otočit. Například transfery finančních prostředků do investic ke zvýšení konkurenceschopnosti. V plném běhu je tvorba střednědobé koncepce agrokomplexu. Sám premiér má jasno. Zvýšit potravinovou soběstačnost Slovenska, zvýšit zaměstnanost v zemědělství a na venkově, najít způsoby a zdroje transferů investic do zemědělství.

Mimo mikrofony tribuny vyprávěl o tom, jak připravuje osobní jednání s představiteli největších zahraničních obchodních řetězců s cílem dohodnout se na zvýšení podílu slovenských potravin v jejich prodejnách.

Se smíšenými pocity jsem vyslechl výzvu premiéra Fica, aby slovenští zemědělci přestali s tříštěním sil a žabomyšími válkami a sdružovali se do jedné organizace - Slovenské agrární a potravinářské komory. Netřeba dodávat, že nedělí zemědělce na ty pravé a ostatní a že resort nepolitizuje.

Při pochůzce po výstavišti a během četných zastávek s lidmi jsem viděl, že mu lidé velmi fandí a že ho mají rádi. To nakonec ukázaly letošní slovenské parlamentní volby, jehož výsledky mu umožnily sestavit jednobarevnou vládu. Sečteno a podtrženo, slovenští zemědělci mají premiéra, který je bere a který nedělá rozdíly.

Zpřísní se kontrola kvality dovážených potravin

A co nový slovenský ministr zemědělství Lubomír Jahnátek? Novináři respektují sto dní hájení a jen si nového ministra vyzkoušeli otázkou, kolik mléka denně nadojí kráva. Ministr to vzal sportovně a řekl, že se vše v krátké době doučí, studoval totiž před lety na technice a v letech 2006-2010 byl ministrem hospodářství.

Zatím se v médiích zviditelňuje bojem proti dovozu nekvalitních potravin. Podle něj je třeba zavést kontroly a represe za dovoz nekvalitních potravin. Rozhodl se proto pro spolupráci s ministrem vnitra a chtějí společně zavést systém kontrol kamionů s potravinami už na dálnicích. „Chceme zajistit systém podobný, jako je v okolních zemích. Kamiony budou zastavované a příslušný obvodní veterinář odebere vzorky na analýzy,“ řekl ministr Jahnátek. Zároveň chce trestat ty, co obcházejí oficiální centrální distribuční místa na dovoz potravin.

Jan Veleba, prezident AK ČR

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info