Bór a fungicidy: Dobrá kombinace?

V souvislosti s hnojením bórem při zapojení řádků cukrovky se často diskutuje také aplikace fungicidů na bázi strobilurinů.

Zapojení rostlin cukrovky v řádku je správným okamžikem pro hnojení bórem. Lze aplikaci bóru kombinovat s aplikací fungicidů? Na tuto otázku reagují němečtí odborníci z informační služby pro cukrovku (LIZ).

V souvislosti s hnojením bórem při zapojení řádků cukrovky, což je optimální doba pro toto opatření, se často diskutuje také aplikace fungicidů na bázi strobilurinů. Ty by měly v této růstové fázi ovlivnit hospodaření rostlin s fytohormony tak, aby se stárnutí listů a s ním spojená tvorba nových listů zpozdilo a v souvislosti s tím bylo dosaženo i pozitivního výnosového efektu. Známý je „green efekt“ u obilovin. Ale i u cukrovky se někdy vyskytují pozitivní optické efekty.

Odborníci z německé informační služby pro cukrovku (LIZ) uvádějí, že jim nejsou známy žádné nepříznivé výnosové výsledky. Poukazují však na to, že aplikace fungicidů k tomuto účelu není povolena a že se fungicidy smí používat výlučně proti houbovým patogenům vyvolávajícím listové skvrnitosti.

http://www.agrarheute.com/borduengung-fungizid-kombinieren

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info