Oteplováním půdy se uvolňuje desítky let vázaný půdní uhlík

Němečtí vědci upozorňují na nebezpečí pozitivní zpětné vazby mezi oteplováním půdy a uvolňováním skleníkových plynů.

Oteplováním půdy se podle aktuálních výsledků studie Ústavu Maxe Plancka pro biogeochemii stále více do atmosféry uvolňuje také tzv. starý půdní uhlík, který byl v půdě vázán již před desítkami let. V důsledku tohoto efektu, který byl prokázán u čerstvě v půdě vázaného uhlíku, se zesiluje klimatická změna. K tomuto závěru dospěli vědci na základě polních pokusů prováděných na dvou lokalitách v USA – ve Wisconsinu a v Severní Karolíně.

Aby bylo možné odlišit starý půdní uhlík od uhlíku čerstvě vázaného v substrátu, byly pokusné oblasti více než deset let zásobovány izotopicky značeným uhlíkem. V půdních vzorcích odebraných z hloubky až 15 cm byl potom měřen obsah a stáří organicky vázaného uhlíku a za kontrolovaných laboratorních podmínek byla stanovena jeho teplotně podmíněná přeměna na oxid uhličitý.

Pouze 30 % celkem změřených skleníkových plynů pochází ze starého půdního uhlíku, rozklad již déle v půdě vázaného uhlíku však narůstá se stoupající teplotou minimálně tak silně jako u čerstvého půdního uhlíku. To může mít pro vývoj klimatu dalekosáhlé důsledky, zdůraznili vědci. Oteplování půdy a uvolňování skleníkových plynů se totiž vzájemně urychlilo pozitivní zpětnou vazbou. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-News-Erderwaermung-Auch-alter-Boden-Kohlenstoff-wird-als-Treibhausgas-frei-863711.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info