Nákupy v horku mohou být rizikové. Pozor na uzeniny

Letní měsíce a vysoké teploty způsobují problémy také při nákupech potravin. Ty se totiž častěji kazí. Problémy jsou u uzenin, lahůdkářských, ale i u mléčných výrobků.

„V těchto dnech se vyhýbám nákupu krájených uzenin, zejména měkkých salámů, tlačenek nebo vůbec nekupuji sekanou, kterou má manžel rád. V obchodech ji mívají většinou vystavenou na pultu a praží na ni celý den sluníčko přes výlohu. Nerada kupuji také maso a různé již namíchané masové směsi či špízy. Nikdy nevíte,  jak dlouho  tam ty výrobky leží. Cedulkám s daty nevěřím. Mnohokrát se mi stalo, že než jsem s nákupem došla domů, polovina věcí byla nepoživatelná," říká Jaroslava Krotká z Klatov.

Také Jana Holá z Nýrska si v obchodech v létě dlouho vybírá, než nějaké potraviny koupí. Rozhodně nekupuji různé saláty, chlebíčky, výrobky s majonézou a vejci. Z toho mám strach. Když nákup zavřete do rozpáleného auta,  a než dojedete z Klatov domů, máte to doslova uvařené," dodala Holá.

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) mají v těchto dnech hodně napilno. Spotřebitelé je totiž zaplavují dotazy i podněty, které pak musí řešit.

„Naši inspektoři jsou v terénu celý rok, v létě i v zimě. Vždy se ale zaměřují na určitou oblast," říká ředitel Inspektorátu SZPI Plzeňského kraje Václav Krliš.

Rady pro letní dny

Ten spotřebitelům radí: V letních měsících bychom měli nakupovat pouze takové množství a druhy potravin, které zkonzumujeme do vyznačeného data na obale a pro které máme zajištěny vhodné, výrobcem deklarované podmínky úschovy. Měli bychom si uvědomit, že podmínky uchování jsou doporučením nejen pro obchodníka, ale také pro nás. Po nákupu bychom měli dopravit rychle se kazící potraviny co nejdříve domů a správně je podle informací na obale uložit v chladničce, nebo zkonzumovat. Vyhneme se tím znehodnocení výrobku vlivem působení vyšších teplot během přepravy.

Při nákupu potravin se vyplatí být obezřetní. „V žádném případě bychom neměli kupovat potraviny s prošlým datem použitelnosti či potraviny, které nebyly v době nákupu uloženy za podmínek deklarovaných výrobcem, například v chladicích či mrazicích boxech a vitrínách a podobně. Také bychom se měli vyhnout potravinám s porušeným obalem, nečerstvého vzhledu, se zjevnými povrchovými vadami, jako je plíseň či hniloba," pokračuje.

Při přípravě, vystavování i prodeji nebalených potravin určených k přímé spotřebě – zmrzlin, zákusků, lahůdek –  musí být vyloučen přímý kontakt potraviny s rukou obsluhující osoby. Je proto dobré si všímat, zda prodavač používá nějaké podávací náčiní – kleště, ubrousek a jiné čisté a vhodné prostředky a pomůcky. Hodně napoví také čistota jeho oděvu i čistota prodejního místa. Nebalené potraviny musí být při prodeji umístěny tak, aby byly chráněny před znečištěním, klimatickými vlivy, a nejde-li o samoobslužný prodej i před kontaktem se spotřebitelem.

„Mezi rizikové potraviny podléhající rychlé zkáze patří např. klasické cukrářské a lahůdkářské výrobky, zmrzliny, mléčné výrobky, uzeniny a další masné výrobky, chlazená drůbež a drůbeží výrobky, čerstvé chlazené ryby a rybí výrobky. Tyto potraviny se označují datem použitelnosti a konkrétními podmínkami uchování. Podmínky uchování deklarované na obale pak musí být dodrženy po celou dobu prodeje. Potraviny s prošlým datem použitelnosti se nesmějí v žádném případě prodávat," doplnil Krliš.

Autor: Ludvík Pouza

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info