Ekologické zemědělství Francie je na vzestupu

Ve Francii byla v roce 2011 poprvé ekologicky obhospodařována plocha o rozloze jeden milion hektarů. Cíle vytyčené pro rok 2012 se však nedaří plnit.

To vyplývá z výroční zprávy 2011 sdružení l’Agence bio předložené počátkem června. Podle zprávy stoupla v minulém roce ekologicky obhospodařovaná plocha oproti roku 2010 o 15,3 % na 975 141 hektarů, což je 3,5 % veškeré zemědělsky využívané plochy. Současně se počet ekologických zemědělců zvýšil o 12,3 % na 23 135, což je 4,5 % všech zemědělců. Nebylo ale dosaženo cílů vytyčených v programu francouzské organizace na podporu životního prostředí Grenelle pro rok 2012, podle nichž by mělo být v souladu se zásadami ekologického zemědělství obhospodařováno 6 % zemědělsky využívaných ploch.

Na správné cestě

„Určité oblasti a určité obory odvětví cíle dosáhly, ale celkem vzato je jisté, že jsme poněkud ve skluzu“, připustil předseda sdružení l’Agence bio François Triéry. Z jeho pohledu se však odvětví nachází na správné cestě.

S ohledem na cíl programu Grenelle ekologicky obhospodařovat v roce 2020 celkem 20 % zemědělsky využívaných ploch zdůraznila ředitelka l’Agence bio Elisabeth Mercier, že je důležité vidět tendence a jasně je vyzdvihnout. Oba představitelé státního zájmového sdružení kromě toho poukázali na to, že je nutné zlepšit další vzdělávání, vědu, zaopatření malého odvětví a služby pro začínající ekologické zemědělce. Kromě toho sehraje v regulaci roli budoucí společná zemědělská politika (GAP).

http://www.agrarheute.com/frankreich-oekolandbau

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info