MŽP: Postup proti přemnoženému kůrovci je podle evropských norem

Správě Národního parku Šumava podle ministerstva životního prostředí nezbývá než zasahovat proti kalamitně přemnoženému kůrovci, aby dostála evropské legislativě. Mluvčí úřadu Matyáš Vitík to ČTK řekl v reakci na informaci o dopisu, ve kterém komisař EU pro životní prostředí Janez Potočnik vyjádřil znepokojení nad tím, co se na Šumavě pod současným vedením národního parku děje, a požádal o nápravu. List zatím úřad oficiálně neobdržel.

"Pokud přijede, Šumavu mu rádi ukážeme," uvedl na eurokomisařovu adresu Vitík s tím, že legislativa EU říká, že stát musí řádně pečovat o chráněná území evropské sítě Natura 2000, kam Šumava spadá.

"Správě Národního parku tak nezbývá nic jiného než proti kalamitně přemnoženému kůrovci zasahovat, aby byly lokality zachovány ve stavu, pro který byly vyhlášeny," uvedl Vitík. Ministerstvo podle něj s Evropskou komisí neustále komunikuje na různá témata. "Těší nás zájem komise o Šumavu. Je to několik desítek let starý problém, až současné vedení úřadu si ho vzalo jako prioritu," uzavřel Vitík.

"Evropská komise obdržela znepokojující důkazy o tom, že opatření přijatá z fytosanitárních důvodů minulý rok významně zasáhla chráněné druhy, které na místě žijí, zvláště tetřeva hlušce, a způsobila podstatný úpadek smrkového lesního biotopu," citovaly dnes s dopisu eurokomisaře Lidové noviny s tím, že Potočnik žádá zastavení velkoplošného kácení. Nemůže prý vyloučit, že navrhne Evropské komisi, aby vůči ČR přijala právní opatření kvůli porušení směrnic.

Kácet ve sporné lokalitě Na Ztraceném u Modravy začne správa parku příští týden. Maximálně však prý pracovníci porazí 15 stromů na jednom místě, aby nevznikly holiny. Zatím ze stojících stromů zasažených škůdcem odstraňuje kůru. Kůrovec tam prý zatím napadl 1500 stromů, na většině z nich by měli pracovníci pouze oloupat kůru.

Ekologičtí aktivisté mají v lesích hlídky a avizovali, že v případě kácení zasáhnou. "Ale pokud park bude skutečně postupovat touto metodou k blokádě nepřistoupíme. O ní bychom uvažovali až v případě, že by se začalo kácet plošně a ve větším rozsahu," řekl ČTK mluvčí loňské blokády Vratislav Vozník. Loni Na Ztraceném aktivisté téměř měsíc zásahy blokovali.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info