Plocha GM kukuřice výrazně klesne

Plochy oseté geneticky modifikovanou (GM) kukuřicí v Česku letos po loňském růstu nejspíše výrazně klesnou. Takzvaná Bt kukuřice odolná proti škůdci zavíječi by se měla letos v tuzemsku pěstovat na výměře 3000 až 3500 hektarů. Loni pěstební plocha mírně převyšovala  5000 ha. Pokles pěstování  GM plodin je současným trendem v EU, tedy včetně České republiky. Důvodem jsou ve veřejnosti živené a vědecky nepodložené obavy z pěstování GMO,“ uvedl Jan Žáček, mluvčí MZe. Zemědělce od pěstování GM plodin odrazuje i speciální administrativa a právní rámec spolu se striktními pravidly pro jejich označování a nakládání s nimi.

Šest zemí Evropské unie v čele se Španělskem a včetně ČR a Slovenska, loni zvýšilo plochu osetou kukuřicí odolnou proti zavíječi celkově o více než 25 % na 114 490 ha, uvedla organizace ISAAA (The International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications), která monitoruje pěstování GMO ve světě. Nejvýraznější růst se letos čeká v Brazílii, která byla loni v rozsahu oseté plochy druhá na světě po USA. V Latinské Americe se biotechnologie omezují na sóju, kukuřici a bavlnu, v USA se pěstuje i modifikovaná cukrová řepa, vojtěška nebo dýně, uvedla ISAAA.

V roce 2010 začal v Česku a několika  dalších zemích EU německý koncern BASF pěstovat geneticky modifikované brambory odrůdy Amflora. O rok později BASFF pěstování přerušil kvůli nedostatku sadby. Začátkem letošního března firma uvedla, že kvůli odmítavému postoji EU přesunula své aktivity v oblasti GMO do Severní a Jižní Ameriky.

Potravinářský zpravodaj, XIII, 2012, č.4, s.21

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info