Povrch jablek je pokryt největším množstvím zdraví škodlivých pesticidů

Ovoce jednoznačně patří do zdravého jídelníčku. Bohužel dnešní zrychlené pěstování a vylepšování vzhledu ovoce pomocí nejrůznějších chemikálií má za následek, že náš stůl zdobí velmi krásné plody, jejichž slupky ale obsahují zdraví škodlivé pesticidy, nejhůře na tom jsou prý jablka. Oku lahodící plody obvykle ani nechutnají tak výtečně jako ty, jež mnozí považují za nedokonalé.

Druhým na seznamu je celer, který se na předních příčkách drží už několik let. Na sedmém místě amerických plodů jsou pak hrozny révy vinné, které se v Evropě umisťují pravidelně v podobném žebříčku na předních pozicích. Velmi mnoho pesticidů pak mají i papriky. Kapusta navíc obsahuje těžký neurotoxin organofosfát.

Organizace Environmental Working Group přitom výsledky opírá o analýzu reziduí amerického Úřadu pro potraviny a léčiva a ministerstva zemědělství.

V evropském žebříčku se mezi nejzamořenějšími plody objevují v čele seznamu hrozny, papriky, lilky, hrášek a pšenice.

Pesticidy nejzamořenější ovoce a zelenina (v USA):
Jablka
Celer
Paprika
Broskve
Jahody
Nektarinky z dovozu
Hrozny
Špenát
Salát
Okurky
Borůvky
Brambory

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info