České zemědělství mělo loni rekordní schodek zahraničního obchodu

České zemědělství dosáhlo v roce 2011 rekordně vysokého schodku zahraničního obchodu. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy činil 35 miliard korun a je důsledkem toho, že ČR vyváží suroviny a dováží zpracované produkty s vyšší přidanou hodnotou. Týká se to hlavně dovozu masa. V prvním čtvrtletí 2012 se zahraniční obchod s masem na záporném výsledku obchodní výměny podílí z poloviny, uvedl Pýcha na dnešním jednání Zemědělského svazu ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku.

Podle Pýchy je výsledný schodek paradoxní vzhledem k vývoji v Evropské unii, která za rok 2010 udává kladné saldo 197 miliard korun. Ceny živočišných výrobků byly loni o 0,5 procenta nižší než v roce 2004. Zemědělská produkce ČR v běžných cenách loni vzrostla díky rostlinné výrobě a dosáhla 112,2 miliardy korun, ale byla o 13,5 miliardy korun nižší než v roce 1995, kdy díky živočišné výrobě činila 125,7 miliardy korun.

"Blížíme se tím situaci v rozvojových zemích, zatímco ve vyspělých státech táhne zemědělství právě živočišná výroba. Pokud se tento trend nepodaří otočit do roku 2020, budeme muset živočišnou výrobu odepsat," řekl na jednání ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). K nápravě by podle něj měly přispět zvýšené investice do nových technologií.

Podle svazu zemědělci v posledních několika letech sice vydělali v součtu zhruba 60 miliard korun. Tuto částku je ale nutno posuzovat v souvislostech, neboť ve stejném období museli kvůli náročným požadavkům EU investovat 75 miliard Kč.

Trvající pokles živočišné výroby doprovází klesající soběstačnost Česka v základních potravinách živočišného původu. Například tuzemské stavy prasat loni klesly na nejnižší hodnotu od roku 1921, odkdy se sledují. Ke konci roku 2011 jich tuzemští zemědělci chovali 1,49 milionu, což bylo takřka o pětinu meziročně méně. Roční spotřeba vepřového masa se v ČR v posledních letech drží kolem 40 kilogramů na osobu a vepřové zůstává nejoblíbenějším druhem masa v Česku. Polovina vepřového na tuzemském trhu pochází z dovozu.

Jarní sucho, které zasáhlo hlavně Moravu, se podle Bendla výrazně podepsalo na kvalitě porostů a jejich současný stav nedává na mnoha místech předpoklady pro sklizeň, která by mohla uhradit vložené náklady zemědělců. Ministerstvo však podle Bendla nemá volné peníze ani dotační program, který by finanční ztrátu zemědělců vyrovnal. "Situaci monitorujeme a uvažujeme o různých úlevách a odkladech splatnosti," řekl Bendl.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info