Sedláci zůstali věrni svým zásadám a dosáhli výsledků

Dům kultury v Pelhřimově se stal v pátek 22. června 2012 dějištěm již 14. valné hromady Asociace soukromého zemědělství ČR. Kromě zástupců 42 regionálních organizací a členských svazů ASZ se jí zúčastnili i významní hosté. Hlavními body programu bylo zhodnocení činnosti ASZ za uplynulý rok a vývoj v přípravách podmínek zemědělské politiky 2014-2020.

V otázce byrokracie není a nebude nikdy hotovo

Jednání nad podobou využití Společné zemědělské politiky po roce 2013 v ČR formou kulatých stolů ministra a pracovních skupin pro přípravu prvního a druhého pilíře zmínil ve své výroční zprávě i předseda ASZ Josef Stehlík. Dále konkretizoval práci Antibyrokratické komise MZe, která v loňském roce řešila několik desítek podnětů. Z nich se podařily prosadit např. změny v metodikách MZe a SZIFu či navržení změn zákonů a vyhlášek. V současné době je také dokončováno paragrafové znění sběrné novely tzv. "antibyrokratického zákona", který bude v září předložen a navržen ministru Bendlovi k projednání ve sněmovně. Ve snahách ASZ o snížení různých požadavků a omezení v praxi velice napomohly série zimních a jarních seminářů, pořádaných Asociací v jednotlivých regionech – Portál farmáře, Jak na prodej ze dvora a Zemědělství a myslivost. "Ale upřímně řečeno, v otázce byrokracie není a nebude hotovo nikdy!" shrnul Josef Stehlík. V této souvislosti proto podporuje ASZ současnou snahu Mze o transformaci úřadů a institucí v resortu zemědělství s cílem zefektivnit, zeštíhlit a zjednodušit státní správu. Drobné úlevy se podařilo ASZ prosadit i do nově schvalované nitrátové směrnice. Vedení ASZ a členové předsednictva aktivně pracovali také na podpoře dokončení církevních restitucí.

Sedláci zůstávají věrni svým zásadám

Významný krok se Asociaci podařil v květnu. "Zůstali jsme věrni zásadám, že sedláci demonstrují pouze tehdy, když se jim někdo snaží ubrat a okleštit osobní svobodu podnikání. Odmítli jsme vyhrožovat současné vládě blokádami a demonstracemi kvůli zelené naftě a zvolili jsme cestu konstruktivního jednání. uvedl Josef Stehlík. Výsledkem série jednání ASZ s přesedou vlády, ministrem zemědělství a ministrem financí je celá řada konkrétních bodů, které budou přínosem  pro širší skupiny zemědělců. Nejpřínosnější je však bezesporu slib, který zavazuje vládu předložit novelu daňového zákona, jež sejme daňovou povinnost z farmáře při převodu farmy prodejem na svého potomka.

Společenské aktivity ASZ

Asociace soukromého zemědělství se může pochlubit i řadou společenských aktivit. Kromě tradičních aktivit je to zejména již deset uskutečněných a velice úspěšných ročníků soutěže Farma roku. Velkou oblibu veřejnosti si získaly Farmářské slavnosti, jejichž druhý ročník je právě v běhu. Od počátku jejich konání je navštívilo zatím více než 55.000 lidí. Pro své členy zorganizovala ASZ také několik zahraničních (i zámořských) zájezdů.

Z vystoupení hostů

Mezi přítomnými hosty byl první náměstek ministra zemědělství Roman Boček, který omluvil nepřítomnost ministra Petra Bendla. Jeho potvrzená účast musela být na poslední chvíli odvolána kvůli prodlouženému zasedání Poslanecké sněmovny ve věci řešení církevních restitucí. Obstrukční jednání levicových poslanců bohužel stále znemožňuje dořešení této závažné problematiky. Náměstek dále hovořil o jednání MZe ohledně nového Programu rozvoje venkova, v němž bude prioritou podpora mladých, rodinných farem a prodej ze dvora. Za vynikající příležitost propagace sedláků považuje MZe cyklus Farnářských slavností, které podporuje. Upozornil také, že v rámci snižování byrokracie již začala transformace resortu (sloučení PF a PÚ). Zmínil, že na MZe vzniká Manuál vlastníka půdy, který shrnuje všechny dostupné povinnosti a práva související s půdou. Cílem vydání této publikace je přispět ke zlepšení poměrů na trhu s pozemky, zejména pokud jde o vztahy mezi vlastníky a nájemci a o správné chování k půdě. Člen Evropského parlamentu Hynek Fajmon seznámil s aktuálním vývojem reformy SZP. Informoval, že Evropský parlament je (narozdíl od  Evropské komise) pro zachování dotačního tiulu Předčasné ukončení zemědělské činnosti, ale ve formě jednorázového příspěvku ve výši 35 tisíc EUR a s hranicí pro převod farmy a odchod do důchodu od 65 let. Ředitel Ústředního pozemkového úřadu Jaroslav Vítek hovořil o přípravách na restrukturalizaci PÚ, kterou podporují. Stejně jako pro ASZ je i pro ně prioritou dokončení restitucí. V závěru připomněl slova TGM, který propagoval drobné vlastnictví půdy. Na jeho názor navazuje PÚ i ASZ. Náměstek ředitele ÚZEI Tomáš Doucha uvedl, že je nutné hledat řešení v posunu k ochraně životního prostředí a zlepšení života na venkově, v čemž vidí prostor právě pro ASZ. Je, podle něj, nutné tlačit na velké nájemce půdy, aby se začali chovat racionálně a zachovávali přírodní zdroje pro další generace. Náměstek ředitele SZIF Martin Šebestyán informoval o administraci žádostí pro rok 2012.

Vývoj v přípravách podmínek zemědělské politiky 2014-2020

Důležitým bodem letošní valné hromady byl vývoj v přípravách podmínek zemědělské politiky  2014-2020. Mezi největší priority ASZ v I. pilíři SZP patří co nejvíce přiblížit nový systém platebních nároků současné podobě SAPS, vymezení definice aktivního farmáře pouze živnostenským listem a plněním správné zemědělské praxe, pouze dobrovolné ozelenění a vyloučení z kontrolovaných podmínek farmÿ s výměrou do 15 ha zemědělské půdy. Dále využití možnosti převést 10 % z platebních nároků na podporu produkce, ale pouze výhradně na podporu přežvýkavců. ASZ je proti zastropování, ale plně podporuje degresivitu, tedy jejich postupný pokles plateb podle velikosti podniku. V případě druhého pilíře (PRV) bude v novém programovém období místo stávajících Os celkem šest Priorit. Napříč těmito prioritami ASZ prosazovala generační výměnu (model a specifika rodinného podnikání), odstranění limitu počtu obyvatel jako kritéria přijatelnosti, zefektivnění distribucí financí (zabránit vyčerpání dotací na malé množství velkých projektů), preferenci mladých žadatelů, změnu definice malých začínajících, zacílení PRV na mikropodniky a zvýhodnění inovativních projektů.

Seriózní, ale zásadová organizace

Čestný předseda ASZ Stanislav Němec ve své řeči zhodnotil, že Asociace udělala za poslední roky logický posun od založení "revoluční" organizace ke každodenní zcela mravenčí práci, která přináší své výsledky. Je však nutné, aby měla nadále za sebou zázemí a zpětnou vazbu členů. Uvedl, že to, co dělá sedláka sedlákem, je jeho trvalý život s rodinou ve své obci a odpovědné hospodaření s generační vizí, které by šlo jen stěží uplatnit s jiným, než konzervativním přístupem a přesvědčením.

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info