Když do lesa, tak pomalu a tiše!

Prázdniny, dovolená, tábory, turistika, bicykly, motocykly, tricykly a dokonce i čtyřkolky. Otázka zní, co z toho do lesa nepatří? Soudný člověk zajisté dovede odpovědět bez nápovědy.

Přesto považujeme za vhodné připomenout, že volně žijící zvířata potřebují klid, zejména v počátku léta. Ptactvo vyvádí mláďata, lze spatřit i malé srnče nebo koloucha, svině vodí malá prasátka, poskočí malý zajíc či králík. I tetřev hlušec by si rád v šumavském parku užil trochu klidu, který mu někteří upírají.

Ostatně nejen pěší návštěvníci přírody, ale i ti na bicyklech nebo na koních, by při pohybu ve volné krajině i v zalesněných oblastech měli být obezřetní. Ono takové nenadálé setkání s prasnicí se selaty může být nebezpečné. Ale i motoristé by při jízdě okolo vysokého porostu nebo podél lesa, zvláště v časných ranních či pozdních večerních hodinách, by měli počítat se setkáním se zvěří, a být tedy mimořádně pozorní.

Ještě malá připomínka: při spatření jakýchkoli mláďat lze doporučit vzdálit se, matka, ať už ptačí nebo savčí je zpravidla nedaleko a o mládě se postará. A když volně žijící zvířata pozorovat, tak tiše a z bezpečné vzdálenosti, a nejlépe s pomocí dalekohledu.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info