Složení německých drůbežích výrobků

Na německém trhu se vyskytují výrobky označené jako drůbeží, které ale obsahují také vepřové či hovězí maso.  Otázka, zda je tato praxe legislativně přípustná byla předmětem diskusí na "Mezinárodním testování kvality šunky a salámů" uspořádaném v Erfurtu Německou potravinářskou společností DLG .

Směrnice Německé potravinové knihy popisují všeobecné výrobní postupy mnoha potravin. V tomto případě se však nejedná o právní předpis, ale i o dobrozdání expertů jako orientační pomůcka. Pokud se uvede "maso" bez udání druhu, myslí se tím obecně vepřové a hovězí.

DLG-středisko testování kvality analyzovalo 141 druhů drůbežích uzenin, s následujícím výsledkem: Převážná část drůbežích uzenin prodávaných na německém trhu, nejsou „čisté“ výrobky z drůbežího masa. Výrobky, které byly 100% z drůbežího masa, tvořily pouze 28 %. Obsah i jiných druhů masa má podle výroku vedoucí kontroly téměř vždy technologický důvod. Podle legislativy není použití vepřového nebo hovězího masa do drůbežích výrobků zakázáno, pokud na výrobku není označení „výhradně drůbeži“ nebo „100% drůbeží“. Na obalu musí být vždy jasně uveden seznam obsažených složek včetně procentuálního podílu těchto složek. 

Geflügelwurst im Fokus

Die Fleischerei, 2012, 63, č. 5, s. 8

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info