Zemědělské družstvo Jeseník

Zemědělské družstvo Jeseník hospodaří v srdci jesenických hor, v údolí řek Bělá a Staříč a v blízkém okolí města Jeseníku na pozemcích o celkové rozloze necelých 1900 ha.  Rozložení podniku v této oblasti, kde jsou  nízké průměrné teploty a bohaté srážky předurčují způsob našeho hospodaření. Nezabýváme se pěstováním tržní plodin, rostlinná výroba se specializuje jen na objemná krmiva pro skot, ovce a kozy. Z tohoto vyplývá i zaměření živočišné výroby, kde nechováme žádná monogastrická zvířata jako jsou prasata a drůbež.  Specializujeme se na chov mléčných krav, máme 500 kusů dojnic se 100 % podílem holštýnské krve. V posledních letech jsme provedli rozsáhlé investice do chovu krav, které máme ustájeny ve volných boxových bezstelivových stájích s matracemi. V letním období většinu stáda paseme na přídvorských pastvinách a i proto je naše mléko specifické svou chutí a kvalitou. Většinu vyrobeného mléko dodáváme do italské sýrárny ORRERO, která z něj vyrábí parmazán pod označením GRAND MORAVIA. Sýrárna si každodenně velmi přísně hlídá kvalitu dodaného mléka, protože jinak by byla ohrožena výsledná kvalita sýra, který zraje 9-12 měsíců.  Malý podíl vyprodukovaného mléka prodáváme v mléčných automatech, které máme umístěny v městě Jeseníku.  Dále chováme cca 80 kusů základního stáda krav masného skotu – plemene Blonde d´Aquitaine.

Dlouhou tradici má v podniku chov ovcí, tato zvířata jsme mohli vidět na jesenických stráních již v 60. letech minulého století, kdy se stejně jako dnes ovce využívali hlavně na mléko pro výrobu ovčích sýrů. V současné době ovčí mléko mícháme s kozím a vyrábíme na Sýrárně Bělá směsný sýr založený na ruční výrobě a bez přídavku konzervačních látek, a to jako přírodní nebo ochucený kořením nebo bylinkami. Vyrábíme i sýry balkánského typu s obsahem soli. Vzhledem k tomu, že produkce mléka u ovcí i koz je sezónní , v zimním období vyrábíme sýry z mléka kravského. V současné době máme na farmě ovcí a koz 270 kusů ovcí plemene cigája a 50 kusů koz plemene koza bílá krátkosrstá. Na výrobky naší sýrárny jsme hrdi, v posledních letech získal náš sýr tato ocenění :  rok 2007 – Výrobek Olomouckého kraje, rok 2009 – opět ocenění Výrobek Olomouckého kraje, rok 2010 – TOP výrobek Olomouckého kraje a dále ocenění Originální produkt Jeseníky, rok 2011 - ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje a opět ocenění Originální produkt Jeseníky. 

  V letošním roce jsme společně s Výzkumným ústavem pro chov skotu v Rapotíně připravili pro zákazníky novinku, kterou je prohřívaný sýr v syrovátce. Jedná se o sýr, který je vhodný ke grilování a který i při vysoké teplotě rozpáleného dřevěného uhlí nemění svou strukturu a zůstává neroztečený v původním tvaru. Financování tohoto projektu je za spoluúčasti  Programu rozvoje venkova ČR – Vývoj nového výrobku, jehož součástí byla i rekonstrukce sýrárny a pořízení nové technologie. 

Kromě uvedené zemědělské činnosti naše firma provozuje na doplnění tržeb služby v oblasti přepravy. Nabízíme autobusovou vnitrostátní a mezinárodní dopravu klimatizovaným autobusem BOWA. Mezi další služby patří především zemní práce, jeřábnické práce, traktorové práce, sečení, obracení a odvoz sena, chemické postřiky a mulčování. Jako další doplnění zemědělské činnosti je zahradnictví, kde pěstujeme rododendrony a vřesovištní rostliny, provádíme pravidelnou i sezónní údržbu zahrad a realizaci nových výsadeb.

V letošním roce jsme zahájili výstavbu bioplynové stanice s výkonem 400 kW, která má být do konce roku zprovozněna. Důvodem našeho rozhodnutí je stále rostoucí tlak na výkupní ceny naší hlavní komodity, kterou je mléko. Žádný měsíc nevíme dopředu za jakou cenu mléko do mlékárny dodáváme. Cena se určuje po měsíčních dodávkách, kdy už nelze nic ovlivnit. Nyní prožíváme opět situaci jako před třemi roky, cena za mléko opět prudce klesá a my jako prvovýrobci nemůžeme dělat vůbec nic. Vlastně ano, jednu možnost máme, můžeme dojná stáda zrušit, rekonstruované stáje nechat prázdné a můžeme mléko dovážet z jiných zemí.

V JESENÍKU 26.6.2012                                                                                 

Ing. Gabriela Doupovcová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info