Nový sklad brambor ve Švýcarsku

Brambory jsou surovinou využívanou zpracovatelskými podniky během celého roku, takže tuto surovinu je nutno vhodně skladovat. Firma Geise-agro.com AG z Langenthalu společně se sdružením  Kartoffelzentrale Amt Burgdorf (KAB) vybudovaly v Alchenflüh (Švýcarsko) centrum pro skladování, úpravu a balení brambor. Farmáři z okolí dodávají svou sklizeň brambor, které jsou nejprve zhruba přečištěny, ošetřeny proti klíčení a skladovány v dřevěných bednách/paletách při 8 °C pod zeleným světlem zabraňujícím vytváření solaninu. Později se brambory podle objednávek vyskladňují a případně balí pro maloobchod.

Skladový prostor zaujímá 10 000 m2 a je rozdělen do řady chladírenských komor, které celkem pojmou 20 000 t.

Celá budova je vybavena automatikou od Fäwa-System AG.  V celém integrovaném systému je 1200 měřících míst, z nichž jsou data dodávána do centra a celou budovu lze vizualizovat, a tak kontrolovat a řídit. Veškeré kancelářské prostory jsou spojeny ethernetem.

Celý komplex sestávající z komponent dodaných od 15 firem je dokonale integrován. Za účelem energetických úspor je vše propojeno systémem I/O od firmy Wago. Tím je zajištěna úsporná regulace osvětlení, klimatizace, ochrany před světlem a snížení vývoje CO2.

Lebensmittel-Technologie, 45, 2012, č. 3, s. 16-17

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info