Co hospodáři nechtějí: Prodat kravku a na jaře už nezasít

Sedlákům se nelíbí  podmínky pro předávání hospodářství pokračovatelům rodinné tradice.

Přes dvacet let se snaží zvelebit statek, který v roce 1938 zakoupil ve Svobodných Dvorech jeho dědeček, sedlák tělem i duší David Smetana. Celou dobu však žije v nejistotě – kdo se rodinného majetku zhostí, až mu zdraví vypoví službu. A rozhodně není sám.

Věc za komunistů nemožná

Háček totiž tkví v tom, že současná legislativa neumožňuje bezproblémové předávání svých statků potomkům. Teď jsou zatíženi daní, která u převodu středně velké farmy představuje jeden až dva miliony korun.

„Je to strašně těžké. Na druhou stranu jsem rád, že se o tom teď více mluví. Vždyť je to vlastně pro mnohé sedláky novinka, kterou jejich předci žijící v komunismu neřešili. Nebylo totiž co řešit. Statek se zestátnil a basta. Nebyl tak nikdo, kdy by někomu z pokolení statek předával," řekl Smetana, který se jako člen předsednictva  Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) zúčastnil před několika dny valné hromady asociace v Pelhřimově, kde se tato otázka  také řešila. Podle Smetany  politici již slíbili, že tato daň bude v brzké době zrušena.

„Mě to zatím tolik nepálí. Mám velmi malé děti, které nejdříve musím pořádně vychovat. Avšak jednoho dne chci jednomu z nich statek předat a nerad bych, aby ještě dopláceli za to, že chtějí pokračovat v rodinné tradici," uvedl Smetana.

Dodal, že věří, že se celý problém vyřeší v řádech měsíců. „Byl bych za to rád. Vždyť mezi námi jsou sedláci, kteří s prací na vráceném hospodářství začali pracovat ve čtyřiceti letech. Nyní je jim šedesát a nemají tu cestu, jak předat statek mladším bez toho, aby dopláceli horentní sumy. Rozhodně vím, že nikdo z nich na kontech miliardy nemá," dodal sedlák.

Podle předsedy ASZ Josefa Stehlíka je jednání o zrušení této překážky na dobré cestě. „Teď máme poměrně dobře rozjednáno na úrovni vlády, že tato pro nás nesmyslná daň by se měla při předávání těchto podniků fyzických osob úplně zrušit," uvedl Stehlík. Týká se to jen majetku v rodině.

Takovou změnu zákona na valné hromadě slíbil také náměstek ministra zemědělství Roman Boček. Podotkl, že daňová povinnost často vedla k tomu, že staří sedláci raději podnikání ukončili.

„Jsem rád, že se o to ministerstvo zajímá. Také se mi líbí, že pan ministr má snahu získávat od nás informace a dostat se do problému," uvedl Smetana. Kvůli snižování zásahů úředníků do chodu farem spolupracuje ASZ s antibyrokratickou komisí ministerstva zemědělství.

Podle Stehlíka by se měly zjednodušovat i podmínky pro zpracování produkce na statku a prodej z jeho dvora. „Ta pomoc by měla být minimálně v tom, že se zemědělcům nebudou klást překážky," uvedl Stehlík. Doplnil, že přímý prodej pro většinu farem zatím představuje malou část tržeb, ale je to pro ně stálý a rychlý zdroj peněz umožňujících stabilizovat jejich podnikání.

ASZ je dobrovolnou stavovskou a profesní organizací soukromých zemědělců. Sdružuje kolem 2500 fyzických osob.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info