Souhrn událostí uplynulého dne – 2.7.2012

Francouzští rolníci vyměnili traktory za koně. Jsou prý stejně moderní

Zatímco většina evropských rolníků zasedá za volant výkonného traktoru, rozhodli se někteří francouzští zemědělci vrátit se při obdělávání půdy ke zvířatům. Koňský potah podle nich není nijak archaický, naopak je to moderní prostředek odpovídající dnešní době, napsala agentura AFP.

Rok 2010 z pohledu vinohradníků a vinařů

Dle ČSÚ bylo v roce 2010 sklizeno přibližně 45 923 tun hroznů (drobní vinaři a samozásobitelé nejsou zahrnuti) při průměrném výnosu 2,87 t/ha. Průměrná cukernatost hroznů se v roce 2010 dle šetření SV ČR pohybovala kolem 19,8 °NM. SZPI ověřila cukernatost asi 1/3 množství hroznů z celkové sklizně v České republice.

Železné krávy, co (ne)smrdí. Zemědělci mají nový byznys

Nad tu obrovskou jímku musíte strčit nos a nasát. Jinak tuhle bioplynovou stanici neucítíte, čestné slovo. "Vyhořelé palivo" uvnitř je sice k nerozeznání od hnoje, podle naměřených hodnot ale páchne intenzitou sotva dvaceti procent vepřové kejdy, prozrazuje pod jímkou stojící zemědělec v nažehlené košili.

Kyjev počítá s rekordní sklizní kukuřice

Na Ukrajině se rýsuje rekordní sklizeň kukuřice. Podle aktuálních prognóz ukrajinské agrární konfederace se letošní sklizeň kukuřice bude pohybovat mezi 22 a 25 miliony tun. Rostliny kukuřice jsou po celé zemi v současné době v „poměrně dobrém stavu“. Pěstitelské plochy činí okolo 4,57 milionů hektarů.

Vláda asi bude proti novele upravující převod státních pozemků

Vláda se možná postaví proti poslanecké novele, která by zachovala výhodnější splátkový režim při koupi státní půdy i v případě jejího převodu na příbuzné nebo firmy, v nichž kupující figuroval. Vyplývá to ze stanoviska na vládním webu. Konečné slovo ale bude mít sněmovna.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info