V Mexiku vyhlásili stav nouze kvůli ptačí chřipce

Mexická vláda vyhlásila v pondělí stav nouze kvůli epidemii ptačí chřipky, která postihla již téměř 1,7 milionu kusů drůbeže. Informuje o tom v úterý agentura AFP.

Více než polovina infikované drůbeže zahynula nebo byla vybita, oznámilo mexické ministerstvo zemědělství.

"Vyhlásili jsme stav nouze. Naším cílem je diagnóza, prevence a vymýcení ptačí chřipky typu A způsobené podtypem H7N3," uvedlo ministerstvo.

Epidemie ptačí chřipky byla v Mexiku potvrzena v pátek.

Zdravotnické inspekce hlídají podobné epidemie od doby, co v Mexiku začala v roce 2009 prasečí chřipka. Virus prasečí chřipky H1N se rozšířil po celém světě a vyžádal si 17 000 životů.

Virus H7N3, jenž stojí za současnou epidemií ptačí chřipky v Mexiku, způsobil několikrát vznik onemocnění u člověka, ale neprokázalo se, že by se mezi lidmi přenášel, uvádí OSN.

Propuknutí chřipky bylo zaznamenáno 20. června. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) uvádí, že v pátek bylo v Mexiku nakaženo 1,7 milionu ptáků. 870 000 kusů zahynulo na deseti farmách ve státě Jalisco na západě země.

Vyhlášení stavu nouze zahrnuje opatření týkající se karantény, vybití nemocných ptáků, očkování a likvidaci nakažených produktů.

Mexické ministerstvo zemědělství uvedlo, že drůbežárny "přispívají až ze 40 procent k celkové živočišné výrobě" v zemi. "Ekonomická ztráta způsobená touto epidemií je a bude nenapravitelná," dodalo ministerstvo.

V Číně propukla epidemie ptačí chřipky

Čínské úřady nařídily vybít více než 150 000 kusů drůbeže nakažených ptačí chřipkou v severozápadní provincii Sin-ťiang. Informuje o tom v úterý agentura AFP.

Virus ptačí chřipky H5N1 zpočátku zabil 1600 kusů drůbeže. Dalších 5500 ptáků onemocnělo, informovalo čínské ministerstvo zemědělství.

Úřady ve snaze zabránit šíření infekce zavedly v oblasti karanténu a nařídily vybít 156 439 kusů drůbeže.

Ptačí chřipka vypukla v Číně již 20. června, ale teprve v pondělí bylo potvrzeno, že jde o nebezpečný podtyp H5N1. Tento podtyp je smrtelný zhruba v 60 procentech případů. Jeho přenos z ptáků na lidi však není častý.

Ptačí chřipka se v Číně snadno šíří, protože se tam chová velké množství drůbeže. Navíc je ve venkovských oblastech obvyklé, že lidé a drůbež žijí pohromadě v jednom stavení.

Vědci se obávají, že mutací by z H5N1 mohl vzniknout nový virus, který by se snadno přenášel mezi lidmi a mohl by způsobit miliony úmrtí.

Ptačí chřipka naposledy propukla v Číně v dubnu. Tehdy zabila na 95 000 kusů drůbeže v provincii Ning-sia na severu země.

S epidemií ptačí chřipky se v současné době potýká také Mexiko. V latinskoamerické zemi však řádí jiný podtyp viru, H7N3.

V Česku byla ptačí chřipka naposledy zaznamenaná před pěti lety. Byla to vysoce patogenní forma způsobená virem H5N1.

Denisa Streublová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info