Ovocnáři zoufají. Podraží meruňky, švestky i slivovice

Tuzemští pěstitelé ovoce neočekávají letos dobrou úrodu. Kvůli dvěma vlnám jarních mrazů přišli na některých místech, zejména na Moravě, až o polovinu produkce. Nižší sklizeň bude proti pětiletému průměru znamenat výpadek ve výnosech ovocnářů až 350 milionů korun.

Letošní úroda ovoce by měla oproti průměru minulých pěti let klesnout o 22 procent na 112 786 tun, vyplývá z odhadu sklizně k 15. červnu. V meziročním srovnání by měla být letošní sklizeň vyšší, ale oba roky se nedají srovnávat. Loňský rok byl totiž výjimečný tím, že sklizeň byla nejnižší za několik desítek let.

Za letošní očekávanou nízkou sklizní jsou především dvě vlny mrazů. "První zasáhla sady v dubnu v období Velikonoc. Druhá pak dne 18. května poškodila většinu ovocných druhů," uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Zatímco loni byla situace v Čechách tristní, letos je tomu naopak. Ovocné sady v Čechách mrazy poškodily jen mírně, naopak na Moravě byla často úroda zničena z velké části.

Podraží jahody, meruňky i slivovice

"K propadu produkce došlo u všech ovocných druhů, pouze v případě hrušek došlo k meziročnímu nárůstu. Ten však byl způsoben tím, že se v minulosti rozšířily nové výsadby, které letos začínají produkovat," uvádí Ludvík.

Podle Ludvíka mohou spotřebitelé očekávat zdražení především u jahod, které způsobil výpadek v polské produkci. Také meruňky, jejichž sklizeň bude až o sedmdesát procent nižší, letos podraží, jelikož jde o nedostatkové zboží. Rovněž sklizeň jablek bude nižší, jejich cenu ovšem ovlivní ještě výsledky produkce pěstitelů z Itálie a Polska. Právě jabloně jsou u většiny ovocnářských podniků stabilizační plodinou, která tvoří základ produkce. Na Moravě ovocnáři očekávají například sklizeň jablek proti pětiletému průměru o 52 procent nižší.

Také švestek se letos urodí až o třicet procent méně, propad v produkci však podle Ludvíka nahradí pěstitelé z Balkánu. Nižší úroda se ovšem dotkne řady lidí, kteří z tuzemských švestek pálí slivovici. Cena za litr slivovice se pravděpodobně bude muset zvýšit.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info